ХНС: Осуђујемо ратнохушкачке изјаве Кавазовића, Исламска заједница да се извини

Срна
ХНС: Осуђујемо ратнохушкачке изјаве Кавазовића, Исламска заједница да се извини

МОСТАР - Хрватски народни сабор (ХНС) БиХ најоштрије је осудио ратнохушкачку изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића којом је позвао на припрему за могући надолазећи оружани сукоб у БиХ, те од ове вјерске заједнице захтијева хитно јавно извињење, а од међународне заједнице да оштро приступи тој недоговорној и запаљивој изјави.

ХНС је изразио згражавање над ратнохушкачким понашањем и запаљивом реториком вјерског лидера, те поновио да се тешко стечени мир у БиХ никада поновно не смије довести у питање.

ХНС је у саопштењу позвао међународну заједницу и да оштро осуди позив за припрему на оружани сукоб у БиХ.

-У сврху очувања мира и заустављања запаљиве реторике, озбиљне и забрињавајуће изјаве попут ове не могу проћи без оштре међународне осуде - саопштили су из ХНС-а.

Позив је упућен и бошњачким политичким представницима да се недвосмислено ограде и осуде забрињавајућу изјаву Кавазовића, те тиме јасно демонстрирају подршку очувању стабилности и мира БиХ.

-У име свих оних који у БиХ не прижељкују нови рат, од Исламске заједнице захтијевамо хитно и јавно извињење поводом ратнохушкачког понашања властитог поглавара - истиче се у саопштењу.

Из ХНС-а су навели да је “неодговорно понашање вјерских лидера недопустив чин друштвено одговорне особе у коју се припадници исламске вјере широм БиХ угледају за примјер властитог понашања”.

Кавазовић је за МТВ “Игман” изјавио да је “данашња борба у институцијама БиХ” и да се не смије дозволити да се оне руинирају.

-Морамо показати да смо на све начине спремни да бранимо институције БиХ, а ако оне падну, а имали смо то 1992. године, морамо бити спремни бранити ову земљу и оружјем - додао је Кавазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана