ХНС: ОХР преселити из Сарајева у Брисел

Срна
ХНС: ОХР преселити из Сарајева у Брисел

МОСТАР - Хрватски народни сабор (ХНС) БиХ изразио је незадоволјство због наметнутих одлука Кристијана Шмита о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, поручио да ће намјере елиминисанја Хрвата као конститутивног народа пропасти, те позвао међународну заједницу да ОХР из Сарајева пресели у Брисел.

У једном од пет заклјучака које је усвојило Предсједништво ХНС-а на ванредној проширеној сједници, а који се тичу политичке ситуације у БиХ и послједнјих активности које је предузео Кристијан Шмит наводи се да је измјенама Изборног закона БиХ тренутни нелегални састав Централне изборне комисије БиХ добио изузетно велика овлаштенја што омогућава злоупотребе и доношенје политички мотивисаних одлука.

"Хрватски народни сабор БиХ изражава снажно незадоволјство због наметнутих одлука високог представника за БиХ од 27. јула о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које нису на трагу одлуке Уставног суда БиХ у предмету ЛЈубић у 23/14", наводи се у саопштенју ХНС-а.

ХНС подсјећа да кориштенје бонских овлаштенја не одговара демократским начелима, поготово у случају БиХ као потенцијалног кандидата за чланство у Европску унију.

"Позивамо да се хитно размотри пребациванја Канцеларије високог представника (ОХР) из Сарајева у Брисел да би се заштитила безбједност и независност високог представника и ослободила од политичких утицаја", наводе из ХНС-а.

ХНС са жалјенјем прима к знанју клјучну поруку коју су неки представници међународне заједнице послали послједнјих неколико седмица јавности у БиХ, а то је "да се говор мржнје, позиви на убиства и насилје, пријетнје тероризмом и ратом исплате за постизанје максималистичких националистичких цилјева, у овом случају у корист бошнјачких политичких представника".

"ХНС БиХ осуђује политике појединих главних градова које системски дјелују штетно на стабилност БиХ, те хрватског конститутивног народа, као и концепта БиХ као землје три конститутивна народа и свих осталих грађана", наводи се у сапштенју ХНС-а.

У заклјучцима ХНС-а је оштро осуђен, како наводе, незапамћени пораст говора мржнје, позиви на насилје и сукобе које шире поједини бошнјачки политички лидери, добро уигране групе на друштвеним мрежама и представници појединих медија.

"ХНС БиХ сматра неприхватлјивом срамежлјиву реакцију међународних организација и представника у БиХ на пријетнје упућене лидерима и цијелом хрватском народу. Такве реакције су резултат нјихове пристраности у корист бошнјачких политичких актера и муслиманских кругова који за своје деструктивне активности остају несанкционисани. Легитимни приједлози и потези хрватских представника усмјерени исклјучиво на очуванје равноправности Хрвата у БиХ и стабилности државе, се игноришу и занемарују", наводи се у заклјучку ХНС-а.

Додају да су ширенје говора мржнје и позиви на насилје према хрватском конститутивном народу, нјиховим представницима, сусједним државама и званичницима међународне заједнице неприхватлјиви, да треба да буду санкционисани и да изискују оштар одговор свих хрватских представника.

Поручено је да ће ХНС и сви нјегови представници наставити своје дјелованје с цилјем јачанја политичког, економског, културног и демографскога положаја, те зауставлјанја процеса деконституисанја хрватског народа у БиХ у складу са заклјучцима ванредног засједанја ХНС-а од 19. фебруара, уклјучујући покретанје правних и политичких процедура у корист институционалне и територијалне реорганизације БиХ у складу са федералистичким начелима да би се обезбиједила функционалност землје и равноправност три конститутивна народа у БиХ, поготово након бошнјачких пријетнји и изражене нетрпелјивости према суживоту са Хрватима у БиХ.

ХНС још једном оштро осуђује бошнјачке политичке странке које бојкотују преговоре о постизанју договора о измјенама Изборног закона БиХ и ограниченим измјенама Устава БиХ. Наводе да остају отворени за преговоре на начелима Политичког споразума из Мостара од 17. јуна 2020, уклјучујући ограничене измјене Устава БиХ да би се провеле све пресуде Европског суда за лјудска права и Уставног суда БиХ у интересу конститутивних народа, националних манјина и свих других грађана на начелима конститутивности и легитимног представлјанја.

"ХНС БиХ сматра да је, у сараднји са надлежним институцијама Републике Хрватске, потребно размотрити и питанја која се односе на правне аспекте Дејтонског и Вашингтонског споразума који су нарушени неодговорним дјелованјима водећих бошнјачких политичких актера и ОХР-а у Сарајеву у протекле двије деценије", поручују из ХНС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана