ХНС: Неће проћи радикално наметање унитаристичког система

Срна
ХНС: Неће проћи радикално наметање унитаристичког система

МОСТАР- Хрватски народни сабор /ХНС/ БиХ саопштио је да радикално наметање унитаристичког система у БиХ неће проћи и да се Хрватима неће наметати политички представници.

Из ХНС-а су истакли да су примили к знању пресуду Европскога суда за људска права у предмету "Ковачевић против БиХ", подсјетивши да је подносилац захтјева дугогодишњи унитаристички активиста и савјетник другог бошњачког члана Предсједништва БиХ, узурпатора позиције хрватскога члана Предсједништва.

"Као што је уочи доношења пресуде исти признао, њему и другим политичким активистима нису у интересу заштита и промоција људских права, него је њихов коначан циљ укинути конститутивност народа и наметнути унитаристички политички систем", навели су из ХНС-а БиХ.

Циљ те радикалне политичке агенде је, додаје се у саопштењу, постићи поредак у којем ће Бошњаци, с обзиром на то да су најбројнији конститутиван народ, владати у унитарној држави и наметати своје представнике Хрватима и свима другима.

"ХНС остаје привржен Дејтонском мировном споразуму који гарантује мир међу три конститутивна народа. Напади на основна уставна начела, укључујући равноправност конститутивних народа, доприносе нестабилности БиХ и успоравају њен европски пут", истакнуто је у саопштењу.

ХНС сматра да се све одлуке Уставног суда БиХ, као и пресуде Европскога суда за људска права требају имплементирати, укључујући одлуку о легитимном представљању и равноправности конститутивних народа на свим административно-политичким нивоима и престанку дискриминације Јевреја, Рома и других мањинских група, те свих других грађана због кршења њиховог пасивног бирачког права.

"Поједине интерпретације пресуде Ковачевић против БиХ и друге пресуде донесене као исход политичког активизма унитаристичких политичара из БиХ пред Европским судом за људска права, не могу довести у питање равноправност Хрвата, Бошњака и Срба. Ти су коментари политички мотивисани, без утемељења у људским правима и противни су Дејтонском споразуму. Поздрављамо наводе Европскога суда за људска права да власти БиХ требају одлучити који је најбољи политички систем и на који начин адресирати питање дискриминације људских права", истакли су из ХНС-а.

Европски суд за људска права је, у данас објављеној пресуди, утврдио да је дошло до повреде члана један Протокола 12 /општа забрана дискриминације/ и Европске конвенције о људским правима због тога што Славен Ковачевић, савјетник хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића, "није адекватно заступљен у Дому народа Парламентарне скупштине и Предсједништву БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана