ХНС: Алкалај има подршку само најрадикалнијих бошњачких представника

Срна
ХНС: Алкалај има подршку само најрадикалнијих бошњачких представника

МОСТАР - Стални представник БиХ при УН Свен Алкалај грубо је злоупотријебио своју позицију на расправи Савјета безбједности УН о ситуацији у БиХ у Њујорку, саопштио је Хрватски народни сабор /ХНС/ БиХ.

ХНС је истакао да Алкалај током јучерашњег обраћања није говорио у име БиХ, поготово не у име хрватског конститутивног народа.

"Алкалај је посљедњом изјавом у личном својству добио подршку искључиво најрадикалнијих бошњачких представника који континуирано заговарају кршење Дејтонскога споразума, чиме је поновно доказао да је њихова марионета", наведено је се у саопштењу.

Из ХНС-а су истакли да једнострано наметање радикалне бошњачке спољне политике СДА и Бисере Турковић, те узурпатора позиције хрватскога члана Предсједништва у посљедње четири године, непоправљиво штети угледу БиХ и односима са најважнијим партнерима.

ХНС подсјећа да због неуставног изборног процеса, бошњачке странке хрватском конститутивном народу, али и Јеврејима, Ромима и другим мањинама одређују политичке представнике у најважнијим институцијама.

У саопштењу напомињу да су у посљедњих 20 година изабрана тек два припадника националних мањина у Дом народа Федерације БиХ, док су преостала мјеста у Клубу осталих до сада заузимали посланици које су изабрали Бошњаци и који се, пречесто, лажно представљају и мијењају своје опредјељење сваке четири године.

Из ХНС-а су напоменули да је Кристијан Шмит донио одлуку о измјенама Изборног закона након што су водеће бошњачке политичке странке годинама преговарале у лошој вјери и бојкотовале постизање договора о измјени изборног законодавства, као и да том одлуком нису смањена права припадника мањина.

Тиме су припадницима националних мањина, како напомињу, повећани изгледи на легитимно представљање кроз повећање броја са седам на 11 делегата у Клуб осталих.

ХНС је позвао све легитимне политичке представнике на хитно формирање власти, стабилизацију политичке ситуације, те на доношење ограничених измјена Устава БиХ да би се сви грађани БиХ, независно од њиховог идентитета, могли кандидовати на изборима на свим положајима у складу с пресудама Европског суда за људска права.

У саопштењу се позива и на одустајање од радикалних политика и враћање консензусу у спољној политици.

Алкалај је на сједници Савјета безбједности оштро критиковао Кристијана Шмита, оптуживши га да је предузео радње супротне Анексу 10 Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, доводећи је у стање дестабилизације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана