Хероин из Ирана, Пакистана и Турске стиже у јадранске луке: Цијене канабиса расту на западном Балкану

ГС
Хероин из Ирана, Пакистана и Турске стиже у јадранске луке: Цијене канабиса расту на западном Балкану

Посебно важна поморска рута којом се хероин допрема из иранских, пакистанских и турских лука директно у јадранске луке Црне Горе, Албаније, Хрватске, Италије и Словеније

 У посљедњем извјешћу Глобалне иницијативе против транснационалног организираног криминала (ГИ-ТОЦ), откривено је да хероин из иранских, пакистанских и турских лука стиже директно у јадранске луке Црне Горе, Албаније, Хрватске, Италије и Словеније.

Извјешће наглашава и пораст улоге лука и поморских линија преко Црног мора у протеклом десетљећу, што је довело до повећаних запљена у турским, грузијским, украјинским, румуњским и бугарским лукама између 2015. и 2021. године. Ови подаци указују на то да токови хероина из Афганистана и Ирана не слиједе унапријед одређене руте, већ се стално мијењају како би шверцери избјегли надзор.

Посебно важна поморска рута којом се хероин допрема из иранских, пакистанских и турских лука директно у јадранске луке Црне Горе, Албаније, Хрватске, Италије и Словеније привукла је пажњу истражитеља. Примјери запљена у словеначкој луци Копар, гдје је властима заплијењено чак 1,2 тоне хероина у мање од двије године, свједоче о интензивирању илегалних активности и потреби за сузбијањем овог растућег проблема.

Истовремено, ГИ-ТОЦ је провео и истраживање о цијенама канабиса који се узгаја на западном Балкану. Према њиховим налазима, цијена једног килограма канабиса расте од 200 до 300 еура за сваку пријеђену државну границу, а малопродајна цијена такођер расте пропорционално. На примјер, у јануару 2023. године, један грам канабиса који се узгаја на западном Балкану и улази у Румунију из Србије продаје се по цијени од 7 до 9 еура. То је чак 30 до 40 посто више од просјечне цијене у земљама попут Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе и Србије. Иако Украјина није традиционално циљно тржиште за канабис из југоисточне Европе, аналитичари процјењују да би се цијена тамо кретала између 8 и 10 еура по граму, ако се примијени иста логика.

Упркос томе што регија југоисточне Европе представља релативно мало тржиште за потрошњу дроге, чињеница да се налази између Истока и Запада, уз близину сукоба у Украјини, чини је осјетљивом на ефекте рата на модус операнди шверцера и руте за шверц дрогом кроз регију.

Ова извјешћа упозоравају на нужност хитних мјера како би се сузбио трговина хероином и дрогом опћенито те како би се спријечило даљње ширење ове проблематике. Југоисточна Европа мора сарађивати с међународним партнерима у јачању надзора и сигурности у лукама и на поморским линијама како би се ова илегална трговина сузбила у коријену.

Такођер, потребно је истражити и рјешавати узроке повећане производње канабиса на западном Балкану, како би се смањила његова доступност на тржишту ЕУ-а. Ово извјешће такођер подсјећа на важност регионалне сарадње у борби против трговине дрогом, јер је ова појава прекогранична и захтијева заједнички приступ и размјену информација између земаља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана