Херцог: Доња Градина ће заувијек остати "модрица на историји"

Срна
Херцог: Доња Градина ће заувијек остати "модрица на историји"

ДОЊА ГРАДИНА - Предсједник Израела Исак Херцог сматра да ће Доња Градина заувијек остати "модрица на историји" и да је морална одговорност да се инсистира на сјећању.

Читајући поруку израелског предсједника на обиљежавању Дана сјећања у Гоњој Градини, амбасадор Израела у БиХ са сједиштем у Тирани Галит Пелег је навела да су на овом мјесту почињени грозни злочини који су извршени кроз дехуманизацију жртава, без икаквог оклијевања или кајања.

"Ту смо да дамо онима који су нестали поштовање које заслужују, да повежемо неидентификовани број са именом, име са лицем, а лице са душом. Као предсједник државе Израел, моја је свечана обавеза и одговорност да посветим сјећање на оне који су убијени током Холокауста и током читавог Другог свјетског рата", истакао је израелски предсједник.

Он је додао да је ово свето окупљање учвршћује везу коју дијеле народи Израела и БиХ, те истакао да се не може промијенити претрпљена трагедија, али може и мора да се обавеже на будућност толеранције и саосјећања, будућност у којој неће бити мјеста за "мржњу која нас је циљала".

Амбасадор Израела у БиХ Галит Пелег је захвалила Републици Српској и њеном предсједнику Милораду Додику за подршку коју су пружили Израелу, нарочито након догађаја од 7. октобра. "За ваше пријатељство искрено вам хвала", рекла је она.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Као датум обиљежавања узет је 22. април - дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формиран је августа 1941. године.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана