Херцеговачке хероје не смијемо заборавити

СРНА
Херцеговачке хероје не смијемо заборавити

ТРЕБИЊЕ - У селу Хум код Требиња данас је служен парастос и положено цвијеће на Споменик погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату, те поручено да не смију бити заборављени они који су живот дали за одбрану ових подручја и Републику Српску.

Хум је у Одбрамбено-отаџбинском рату био прва линија фронта, а непријатељске снаге су га током агресије артиљеријом скоро сравниле са земљом, уништивши све стамбене објекте као и индустријски погон "Индустрије алата" и некадашње жељезничке станице.

Мјештанин Перо Врећа рекао је да се Хум и околна села никада нису опоравила од посљедица рата.

Он је додао да је у селу прије рата радило више од 100 људи, у школу је ишло око 200 ученика, а данас нема готово нико.

"Осим имена и фотографија овдје настрадалих момака, на околним брдима погинули су и Маловразић, Иванковић, Шукић, Колак, Вишњић, Рикало, не бих волио да некога заборавим, захвалност свима који су живот дали да ми данас имамо слободу", рекао је Врећа.

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Петар Вуковић рекао је да се на данашњи дан сјећају свих који су своје животе дали за слободну Републику Српску.

"Као и претходних година, данас се сјећамо наших погинулих другова. Наша обавеза је да поштујемо те људе и да их никада не заборавимо. Покренули смо иницијативу да овакве догађаје више прати омладина, јер њима морамо пренијети шта се све дешавало и да се никада не понови", додао је Вуковић.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић рекао је новинарима да се не смију заборавити они који су живот дали за одбрану ових подручја и Републику Српску.

"Град Требиње, у сарадњи са градском Борачком организацијом и надлежним одјељењем, труди се да буде подршка свим породицама погинулих бораца, демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима. Имамо знатан број програма подршке које реализујемо и наставићемо тако", навео је Бошковић.

Цвијеће су положиле делегације Градске борачке организације, града Требиња и породице погинулих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана