Хеликоптерски сервис Српске транспортовао 12-годишњег дјечака за Београд

Срна
Хеликоптерски сервис Српске транспортовао 12-годишњег дјечака за Београд

МОСТАР - Хеликоптерски сервис Републике Српске данас је извршио медицински транспорт дванаестогодишњег дјечака из Свеучилишне клиничке болнице /СКБ/ Мостар у специјализовану медицинску установу у Београд, потврдио је Срни директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.

Кустурић је навео да је Хеликоптерски Сервис Републике Српске синоћ добио позив из СКБ Мостар и да је данас у пријеподневним часовима одмах организована медицинска евакуација.

“Ријеч је о дјечаку који је тешко повријеђен у саобраћајној несрећи прије десетак дана и био је смјештен у СКБ Мостар. Добили смо позив од доктора из СКБ Мостар да се дијете евакуише у Београд. У пратњи имамо доктора, медицинског техничара и комплетну медицинску опрему да дамо сву подршку”, рекао је Кустурић.

Он је навео да је медицинска евакуација из СКБ Мостар извршена у 12.30 часова.

Кустурић је истакао да Хеликоптерски сервис реагује увијек на сваки позив, не само у Републици Српској већ и у Федерацији БиХ, посебно када је ријеч о дјеци.

“У току ове године извршили смо 66 медицинских евакуација, што довољно говори колико смо агилни по том питању”, додао је Кустурић.

Он је указао да је поента хеликоптерског транспорта што брже реаговање.

“Ми ћемо дјечака за мање од сат времена пребацити за Београд, а знамо колико би то трајало копненим путем. Наши доктори кажи да су у оваквим ситуацијама битни минути, а не сати. Оно што је највећа сатисфакција овога позива јесте то да можемо помоћи, посебно дјеци”, нагласио је Кустурић.

Дванаестогодишњи дјечак из Бањалуке тешко је повријеђен у судару два аутомобила 2. децембра око 21.00 час на магистралном путу Мостар - Столац у мјесту Ротимља.

Брат дјечака био је на лијечењу у Кантоналној болници “Др Сафет Мујић” и отпуштен је са лијечења, док се мајка и кум још налазе у СКБ Мостар.

Директор Болнице Невесиње Велибор Миливојевић од тренутка саобраћајне незгоде упознат је о стању, дијагностици и лијечењу чланова ове породице, јер је ријеч о осигураницима из Републике Српске.

“Био сам у свакодневном контакту са љекарима који су се бринули о стању повријеђених. Након њихове исказане заинтересованости да се дјечак премјести у специјализовану здравствену установу, дао сам и свој допринос у организацији транспорта”, рекао је Миливојевић.

Он је захвалио свима који су учествовали у лијечењу, медицинском особљу СКБ Мостар и Кантоналне болнице “Др Сасет Мујић”, а посебно министру здравља Србије Даници Грујичић која је хитно реаговала и ставила све капацитет здравственог система Србије на располагање за даље лијечење дјетета.

Миливојевић је напоменуо и посебну улогу Хеликоптерског сервиса Републике Српске с којим је успјешно организовао низ успјешних медицинских транспорта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана