Хелез у САД: Млади одлазе јер Тужилаштво БиХ не процесуира одговорне за негирање геноцида

ГС
Хелез у САД: Млади одлазе јер Тужилаштво БиХ не процесуира одговорне за негирање геноцида

САРАЈЕВО - Министар одбране БиХ Зукан Хелез у Бијелој кући се састао са координаторком Савјета за националну безбједност за одбрамбену политику и контролу наоружања Каром Аберкромби и том приликом изјавио да „обесхрабрује чињеница да Тужилаштво БиХ не процесуира одговорне за негирање геноцида у Сребреници, што за посљедицу има општу несигурност и одлазак младих из земље”.

Хелез је, саопштило је Министарство одбране, упознао саговорницу о актуелној политичкој и безбједносној ситуацији у БиХ, актуелностима у одбрамбеном ресору, те о „негативном руском утицају на колективну сигурност БиХ и шире”.

-Охрабрујуће је да Србија на својој територији организује војну вјежбу са НАТО снагама, али је исто тако лоша порука да Предсједништво БиХ није дало сагласност за одржавање вјежбе „Иммедиате Респонсе-23” на војном полигону ОС БиХ на Мањачи, у другој половини маја ове године - нагласио је Хелез.

Аберкромби је нагласила чврсту опредијељеност Владе САД на пружању подршке БиХ на путу ка ЕУ и НАТО.

-Помоћи ћемо све реформске процесе у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ и поздрављамо усаглашени приједлог структуре новог генералског кора. Пентагону ћу прослиједити на разматрање иницијативу да се у БиХ повећа присутност америчких снага -  нагласила је.

Хелез је јуче у оквиру званичне посјете Вашингтону одржао  низ састанака с америчким званичницима у Бијелој кући, Стејт департменту и Пентагону.

Разговарао је и са главним замјеником помоћника државног секретара Стеном Брауном  који је истакао забринутост да се у Републици Српској “покушава увести руски тип владавине, те гашење слободних и независних медија.”

Хелез се у Пентагону састао са подсекретаром Министарства одбране за политику САД Колином Калом,кога је „упознао са актуелном ситуацијом у БиХ, која је битно условљена утицајем руске агресије на Украјину”, саопштено је из Министарства одбране.

Кал је „истакао чврсту опредијељеност Владе САД на подршци очувања суверенитета, територијалног интегритета и јединствености БиХ”.

Позивајући се на изјаву америчког предсједника Џоа БАјдена да будућност и стабилност Балкана зависе од НАТО, Кал је нагласио да Влада САД и Пентагон настављају да разматрају све опције у вези појачане подршке БиХ, посебно спровођењу реформи у области правосуђа и владавине права.

-Наше опредјељење је да интензивирамо подршку и проширимо ниво сарадње између БиХ и НАТО и тражићемо од европских партнера да појачају војно присуство у мисији АЛТЕА – додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана