Хелез теоријама завјере храни нестабилност

Анита Јанковић Речевић
Хелез теоријама завјере храни нестабилност

БАЊАЛУКА - Изношење спекулативних навода из илегалних или полуилегалних обавјештајних извора од стране министра одбране БиХ Зукана Хелеза скандалозно је и у свакој уређеној земљи због таквих поступака и изношења неистинитих информација, које и нису у домену његовог посла нити их он може знати, морао би сносити посљедице и бити смијењен с функције коју обавља.

Поручили су то представници власти и стручњаци за безбједност из Републике Српске на Хелезове наводе да има обавјештајне податке о томе да “предсједник Републике Српске Милорад Додик планира бијег из земље”.

Због изречених неистина замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Сташа Кошарац рекао је да ће затражити састанак са руководством Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

- Хелез каже да има обавјештајне податке о томе да предсједник Додик планира бијег?! Ноторна лаж... Да није жалосно, не би било чак ни смијешно. На какве податке се Хелез позива? Јесу ли то подаци неких параобавјештајних институција у ФБиХ или неких параструктура у Оружаним снагама БиХ? Истинити подаци нису, у сваком случају - нагласио је Кошарац.

Он пита како је уопште могуће да се било ко, а камоли министар одбране, у јавности позива на квазиобавјештајне податке?

- Наравно, у БиХ је то могуће ако вам је, као што Хелезу јесте, циљ дискредитација институција Републике Српске и стављање мете на чело њеном предсједнику - истакао је Кошарац. 

Матрица је, према Кошарчевим ријечима, увијек иста - Хелез и разни “хелези” у јавност пласирају небулозне тврдње под плаштом безбједносних информација, а циљ им је да на платформи дезинформација и неистина нападају институције Српске и њеног предсједника.

- Зашто загађују јавни простор лажима, причама о квазиобавјештајним подацима и теоријама завјере? Господо, не пролази вам та филозофија да ако се чињенице не слажу са вашим мишљењем, тим горе по чињенице! Ми ћемо се увијек борити истином - поручио је Кошарац.

Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић појашњава за “Глас” да министар одбране било које земље не може имати обавјештајне податке о којима Хелез прича, јер то није у његовој надлежности.

- Он може располагати подацима које добија од обавјештајне компоненте оружаних снага или цивилно обавјештајне службе, али које се односе искључиво на дјелатност оружаних снага и војне активности. Скандалозно је што Хелез у јавности износи податке за које наглашава да су обавјештајни, а уједно се наводно односе на предсједника Српске, једног од најважнијих актера јавне политике у БиХ. То је веома неозбиљно за једног министра у Савјету министара БиХ, плус што су таква питања потпуно изван његове надлежности. А и зашто би предсједник Републике бјежао - наводи  Ћеранић.

Он је истакао да је ово још један покушај манипулације са циљем утицаја на јавно мнијење и  стварање одређених негативних ефеката.

- Питање је само у чијем је то интересу, да ли неког страног центра моћи или домаћих политичких актера. У свакој уређеној земљи Хелез би био позван на одговорност, од њега би било затражено да да оставку или би био смијењен. Будући да је БиХ чудна, необична, а многи кажу и немогућа држава, не вјерујем да ће се тако нешто десити - рекао је Ћеранић.

Професор на Факултету за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомир Кесеровић истиче да је стање у цијелој БиХ поприлично турбулентно, посебно када су у питању односи на релацији суда и тужилаштва БиХ те предсједника Републике Српске.

- Додик је стална тема, причама у вези с њим политичко Сарајево настоји потхрањивати нестабилности. Таквим и сличним изјавама подгријавају турбуленције. Нема ни једног ваљаног разлога да предсједник Додик напусти Републику Српску и БиХ, нема намјере за тим. И даље можемо очекивати спиновање нарочито јер политичари у Сарајеву имају несређене односе. А ту је и високи представник, Њемачка, амбасадори, свако жив се сјатио да овдје нешто уређује, са и без мандата. Све то је погубно за односе у БиХ и народ јер нема напретка док год то траје - категоричан је Кесеровић. 

Појаснио је да су прописане строге процедуре када су у питању обавјештајне информације, односно како се прикупљају и ко мора да их зна.

- У БиХ такве информације иду према Предсједништву и хоризонтално релевантним институцијама које се баве заштитом и контраобавјештајном заштитом како БиХ тако и ентитета уопште. У тако успостављеном односу министар одбране је на крају љествице оних који би могли и требали да имају такве информације. Изнесене наводе Хелез би службено могао знати у случају да је рецимо предсједавајући Савјета министара, као неко ко је одговоран за рад Обавјештајно-безбједносне агенције, евентуално презентовао информације на сједници министара - појаснио је Кесеровић.

Он је додао да Министарство одбране нема развијену обавјештајну компоненту да би Хелез имао своје изворе.

- С друге стране, имамо наслијеђених рецидива прошлости гдје свако некога прати, прикупља податке, обавјештајне, контраобавјештајне, користећи се неким путевима који су нелегални, полулегални и слично - навео је он.

Хелезове наводе коментарисао је и Додик који је рекао да Хелез крши све живе прописе и сам можда нешто креира.

- Можда је чуо тамо из његове кафане гдје често одсједа, можда је конобарица нешто дојавила, откуд знам - рекао је Додик.

Човјек од скандала

Драгомир Кесеровић каже да је министар одбране БиХ Зукан Хелез од формирања садашње власти на нивоу БиХ свако мало у центру одређених скандала.

- Увијек је он тај који има нешто више да каже, увијек је то нешто бомбастичније, значајније у односу на друге. И увијек нешто пријети. Просто се ради о личности која је склона таквом понашању - закључио је Кесеровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана