Хелез пријети због одлука Народне скупштине, план „Б“ му је "свих 51.209 км²"

ГС
Хелез пријети због одлука Народне скупштине, план „Б“ му је "свих 51.209 км²"

САРАЈЕВО - Министар одбране БиХ Зукан Хелез саопштио је да се посљедњим одлукама Народне скупштине Републике Српске „врши директан удар на Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум“.

Скупштина је усвојила републички Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске, на шта је Хелез поручио да “као одговоран човјек, као неко ко воли и живи ову земљу, и на крају као министар одбране државе БиХ“, увјерава да неће „остати нијеми на сецесионистичка дивљања мањег бх. ентитета предвођена његовим предсједником“.

-Пред нама су, рећи ћу, два плана, а можда и сценарија – рекао је Хелез, преноси Кликс.

Под планом “А” мисли на процесуирање свих актера који су, како каже,  „својим одобравањем учествовали у удару на уставно-правни поредак БиХ“.

-Дакле, позивам Тужилаштво БиХ да у складу са Уставом и Кривичним законом БиХ ради свој посао. Позивам и Кристијана Шмита да искористи све функцијом му додијељена овлашћења и тако БиХ ослободи сецесионистичког терора са којим се деценијама суочавамо, а тиме и једном за сва времена угаси и сваки наредни сецесионистички пламен, ма са које стране долазио, и ма из чије главе био! Легалиста сам, вјерујем да се настала ситуација може ријешити унутар институција БиХ - навео је он.

Ако план “А” пропадне, каже да постоји и план “Б”.

-Понављам, желим вјеровати да се настала ситуација може и хоће ријешити у складу са Уставом и законима ове земље, уколико не, у том случају имамо план “Б”. Само свих 51.209 км² и никако другачије - закљуио је Хeлез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана