Хелез најавио најмање три кривичне пријаве због Дана Републике

ГС
Хелез најавио најмање три кривичне пријаве због Дана Републике

Министар одбране БиХ Зукан Хелез тврди да ће поднијети најмање три кривичне пријаве због обиљежавања Дана Републике Српске.

Хелез истиче да је одмах 10. јануара позвао “најјаче адвокате у БиХ и питао шта да уради”.

– Слушао сам Валерију Галић прије тога да је непровођење одука Уставног суда кривично дјело. Самим тиме сви који су организовали и славили неуставни дан су починили кривично дјело, међутим све се то треба увезати и доказати. Дао сам правницима да ми ураде неколико кривичних пријава, три ће сигурно бити поднесене – рекао је Хелез гостујући на Фејс телевизији.

Он је додао да ће их лично поднијети као министар одбране.

– Ако прешутимо то, онда се иде даље. Поднијећу кривичну пријаву против Милорада Додика, против свог замјеника Александра Гогановића, неколико пута сам га упозоравао, и једног пуковника који је био у једном од ешалона – најавио је Хелез.

Он је упитао шта раде остали министри и што не учине исто.

Хелез наводи да 9. јануара већина Срба, који су запослени у институцијама БиХ нису били на послу, не само у Министарству одбране, него већина министара.

– Сви на то шуте. Да се разумијемо, они су сви узели боловање, годишњи одмор, и све је то у складу са законом, с тог аспекта им ништа не можемо, али с другог аспекта можемо – истиче Хелез.

Он је упитао због чега чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић не пријаве српског члана Жељку Цвијановић која је била на паради поводом Дана Републике.

– То требају они, који су заједно с њом врховни команданти Оружаних снага. Они су фактички мени шеф. Мене новинари питају, ја кажем – па зовите њих. Кажу ми да се не јављају. Па могу и ја да се не јавим – рекао је Хелез.

Он се осврнуо и на прелијетање америчких борбених авиона Ф-16 9. јануара изнад БиХ. Каже да се авиони нису видјели, али да су се чули.

– Они су ту. Наши војници су их наводили, они су имали обуку за то. Ми смо спремни да се одбранимо – рекао је.

На питање Сенада Хаџифејзовића како коментарише то што “Тројка” није имала конкретне потезе ни реакције, Хелез је рекао да препоставља да је то како би се одржала коалиција, како би се усвојили закони до марта”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана