Хелез контролише и шта радници лајкују!

Маријана Миљић Бјеловук
Хелез контролише и шта радници лајкују!

САРАЈЕВО - Министарство одбране БиХ, којим руководи Зукан Хелез, планира да ограничи оглашавање на друштвеним мрежама и онлајн платформама за запослене у ресору одбране и Оружаних снага БиХ.

Правила по питању оглашавања на друштвеним мрежама наведена су у нацрту документа који носи назив „Кодекс понашања припадника Министарства одбране (МО) и Оружаних снага (ОС) на друштвеним мрежама и онлајн платформама“ који је објављен на е-консултацијама.

Како је наведено, сврха тог документа, је да се утврде правила и принципи одговорног кориштења друштевених мрежа и оналјн платформи како би се спријечило неетично понашање, подривање дисциплине, нарушавање међуљудских односа, угрожавање сигурности и кршење других стандарда који се примјењују у ресору одбране.

Тако, између осталог, припадници МО и ОС, приликом кориштења друштвених мрежа и онлајн платформи за приватне сврхе, дужни су да не коментаришу, објављују, дијеле или реагују на садржаје који, како је наведено, штете интегритету и угледу Министарства одбране и Оружаних снага.

- То се посебно односи на реаговање на садржаје, „праћење“, „дијељење садржаја“ и „прихватања пријатеља“ и учешће у групама који промовишу националну и расну нетрпељивост, насиље, насилни екстремизам, тероризам, хомофобију, нетолеранцију или било какве друге облике дискриминације засноване на различитостима - стоји у правилима понашања.

Такође, у истом документу наведено је да  запослени у МО и ОС не иступају на друштвеним мрежама и онлине платформама о питањима у вези са стањем и односима у ресору одбране без писаног одобрења министра одбране БиХ.

Запосленима у ресору одбране, према скројеним правилима, није дозвољено учешће у контраверзним и непримјереним расправама или објавама, а то се посебно односи, како је наведено, на оне објаве које се могу довести у везу са увредљивим садржајима на основу националне, етничке, добне, вјерске основе, инвалидитета, сполне оријентације, брачног статуса, поријекла...

Посебан одјељак посвећен је „негирању ратних и других злочина“ у којем стоји да је „забрањено одобравање, порицање, умањивање или покушаји оправдања геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина на друштвеним мрежама и онлајн платформама“.

-  Забрањено је величање и давање подршке особама оптуженим и пресуђеним за геноцид, злочин против човјечности или ратних злочина на друштвеним мрежама и онлине платформама. Такође, те забране се односе и на коментарисање лика и дјела починиоца других кривичних дјела  - стоји у документу који потписује Хелез.

Такође, запослени у ресору одбране, мораће да се, како је наведено,  придржавају политичке неутралности и да не слиједе инструкције и не испољавати увјерења везана за ставове и дјеловање политичких странака.

То се односи и на ставове званичника политичких странака, политичких блогера, политичких инфлуенсера и других особа које промовишу политичка питања на друштвеним мрежама и онлине платформама.

- У том контексту запослени у ресору одбране не треба да објављују, нити реагују  на садржаје на којима су истакнути симболи политичких странака и или њихов пропагандни материјал. Исто се односи и на питање ратних конфликата у свијету - стоји у документу.

Од замјеника министра одбране БиХ Александра Гогановића и Славка Галића јуче нисмо успјели добити коментар на скројени кодекс понашања, а рјечити нису били ни у Заједничкој комисији за одбрану и безбједност Парламента БиХ, јер како наводе, нису имали још увида у скројена правила.

Контрола

Надзор над спровођењем кодекса понашања припадника Министарства одбране и Оружаних снага на друштвеним мрежама и онлајн платформама обављаће генерални инспекторат МО и инспектори у Оружаним снагама БиХ. У истом документу, стоји и да ће он ступити на снагу даном доношења, те да ћебити објављен на интернет страници Министарства одбране и Оружаних снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана