Хелез ће морати да тужилаштву образложи тврдње о војним камповима

Срна
Хелез ће морати да тужилаштву образложи тврдње о војним камповима

САРАЈЕВО - Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез ће наводе о постојању војних кампова на подручју Републике Српске морати врло брзо, већ ове седмице, образложити Тужилаштву БиХ, пише "Дневни аваз".

Према истом извору, у прилог Хелезу не иду кључи подаци, а то је информација Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ која је одмах реаговала и обавијестила Савјет министара и предсједавајућу Борјану Кришто да не располажу подацима о постојању било каквих војних кампова.

ОБА и Тужилаштво БиХ једине су институције које су надлежне за провјеру ових навода, а Хелезове тврдње, не само да нису вјеродостојне, него су у сфери нагађана и приче "рекла-казала", наводи извор овог листа.

Лист пише да би Хелез, због унемиравања јавности, и како стоје ствари, лажних тврдњи, умјесто "терориста" за које тврди да учествују у војним вјежбама, могао бити тај који ће бити процесуиран и који ће зарадити оптужницу.

Према свему судећи, "обавјештајни" Хелез побркао је руске терористе и ерсофт клубове на територији Републике Српске, навео је извор "Аваза".

О истој могућности пише и "Еуроблиц", наводећи да ерсофт модеран борбени спорт који постоји у БиХ од 2009. године, те да у ФБиХ постоји савез који чини десетине клубова, док је у Српској у питању скроман број.

Лист наводи да су након Хелезове изјаве на друштвеним мрежама објављене фотографије Ерсофт клуба "Вукови" са Пала како, наводно симулирају војну вјежбу, али се испоставило да је ријеч о спортској игри и да оружје није право.

Оснивач овог клуба Марко Ђоковић истакао је да је примарна дјелатност Клуба симулација војних вјежби и вјештина.

- Наш клуб постоји од октобра прошле године и окупља 40-50 чланова. Ту су момчићи од 14 година, па до истакнутих спортских радника који имају више од 50 година - појаснио је Ђоковић.

Он је навео да Клуб ради транспарентно и регулисан је законски.

- Позвао бих министра одбране, медије и све заинтересоване љубитеље природе да дођу на наше тренинге и виде шта, гдје и како радимо. Имамо хуманитарне акције, те дружења са клубовима из Федерације БиХ, Српске и региона, а наша опрема је већином набављена у ФБиХ. Смијешно је да нас неко повезује са неким војним камповима - каже Ђоковић.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез изјавио је да на подручју Републике Српске постоје војни кампови за обуку и да су то паравојне формације. "Лоцирани су, пратимо их и можемо их лако елиминисати", рекао је Хелез, истакавши да цијели процес воде "неки људи из Русије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана