Хелез: БиХ договара набавку турских „Бајрактара”

Г.С.
Foto: Министарство одбране БиХ

САРАЈЕВО - Министарство одбране БиХ договара испоруку беспилотних летјелица „Бајрактар” познатог турског произвођача беспилотних летјелица „Бајкар”.

Ову информацију потврдио министар одбране БиХ Зукан Хелез, наводећи да је у питању укупно шест дронова.

- Договорамо и три система за управљање, а имамо двије екипе које су отишле тамо да се обучавају за то – каже Хелез, који није хтио открити више детаља.

Делегација Министарства одбране БиХ, на челу са Хелезом, се још у марту, током посјете Међународној војнопоморској изложби у Катару, састала са турским секретаром за војну индустрију Халуком Горгуном и представницима турских компанија „Бајкар”, која производи беспилотне летјелице Бајрактар ТБ-2 и БМЦ, произвођачем оклопних возила различите намјене. 

Крајем маја, а потом и у јулу, Хелез је боравио у службеним посјетама Турској, али тада није одговорио на питање хоће ли БиХ тражити Бајрактаре, преноси Аваз

Остаје дилема и је ли мислио управо на Бајрактаре када је најављивао да се са Турском договара испорука опреме какву нема нико у региону. 

Интересовање за куповину ових летјелица раније су исказали и Србија, али је пет дронова најприје добило Косово.

Иначе, са Турском је већ договорена испорука четири борбена возила.

- Један транспортер требао је већ бити ту, али због цијене транспорта договорено је да сви скупа стигну у јануару – појашњава Хелез.

Већ дуже вријеме најављује се и испорука пет америчких хеликоптера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана