ХДЗ БиХ и „Осморка” потписали споразум - креће формирање власти

ГС
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО – Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић и Нермин Никшић (СДП) који представља „Осморку” данас су у Сарајеву потписали споразум о формирању власти на федералном нивоу, а што ће врло изгледно резултирати и савезништвом на нивоу БиХ.

Споразум назван Смјернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти за период раздобље 2022. - 2026. године” потписан је након неколико седмица преговора у згради Парламентарне скупштине БиХ. Потписивању споразума присуствовали су представници свих странака које чине коалицију а то су уз ХДЗ и партнере из ХНС-а СДП, Наша странка, НиП, СБиХ, НЕС, БХИ Фуад Касумовић и За нове генерације.

Радне групе „Осморке” и ХДЗ-а су протеклих седмица радиле на изради документа који ће чинити базу за ову коалицију, а која би се требала за неколико дана пренијети и на ниво БиХ са СНСД-ом.

То значи да ће након дуго година СДА “испасти из игре” и прећи у опозиционе клупе. Иако су неки из „Осморке” правили планове о избацивању СНСД-а из власти, то се, извјесно је, неће догодити.

Један од лидера „Осморке” Елмедин Конаковић (НиП), јуче је казао да су “приједлози о власти без ХДЗ-а и СНСД-а могући математички, али су нонсенс”, преносе медији у ФБиХ.

Документ

  • Потписани документ чине три цјелине на којима ће радити ове странке. То су евроатлантске интеграције, политичка стабилност и владавина права и социјална правда и економија.

Странке потписнице су се усагласиле да ће програмске мјере засноване на смјерницама, начелима и циљевима из овог документа бити детаљно разрађене у периоду који ће претходити формирању извршне власти у складу са уставним надлежностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана