Хаос у режији ЦИК-а осјетиће најрањивији

Маријана Миљић Бјеловук
Хаос у режији ЦИК-а осјетиће најрањивији

БАЊАЛУКА - Радници, пензионери, борци, те породице са четворо и више дјеце у Српској могли би почетком идуће године остати без увећаних и додатних примања, а привреда и пољопривреда без неколико стотина милиона марака, ако дође до продубљивања кризе настале након општих избора и неконституисања Народне скупштине РС на вријеме.

Хаос у БиХ настао је након што је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ донијела наредбу о контролном поновном бројању гласова за ниво предсједника и потпредсједника Српске. Послије тога, услиједиле су и одлуке о отварању више стотина врећа са гласовима за све нивое власти. Поред тога, предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић најавио је и да ће размотрити питање могућности поништења избора у Српској. У том случају и више него је извјесно да би све то могло утицати на конституисање Народне скупштине Српске, а тиме и на усвајање кључних финансијских докумената за идућу годину - буџета РС и програма економских реформи.

Министарка финансија РС Зора Видовић рекла је да ће бити спорно усвајање кључних финансијских докумената за идућу годину ако парламент не почне са радом на вријеме.

- Посљедице би биле катастрофалне. Морали бисмо да идемо на привремено финансирање, а то значи да бисмо у првом тромјесечју идуће године могли потрошити само оно што смо у првом ове. То у суштини значи да би плате, пензије, али и примања бораца били умањени за више од 15 одсто. Са друге стране, изостала би и давања породицама са четворо и више дјеце јер тога није било у првом кварталу ове године - рекла је “Гласу Српске” Видовићева и подвукла да би привремено финансирање директно погодило и умањило примања за 274.000 пензионера, око 200.000 бораца, али и око 4.000 породица са четворо и више дјеце, а индиректно све породице у Српској. 

Видовићева је нагласила да не бисмо могли дати ни субвенције привреди које су повећане у јуну за 40 милиона марака.

- Друго, за пољопривреду је у овој години обезбијеђено 75 милиона марака, а за идућу смо најавили 185 милиона марака. Ми тај новац не бисмо могли дати већ бисмо морали остати на ових 75 милиона КМ - навела је Видовићева. Катастрофалне размјере привременог финансирања, подвлачи Видовићева, посебно су изражене због инфлације, због које су повећана давања.

- Да је неко нормално стање, све би било исто. Још гора ситуација могла би да настане јер је најављен даљи раст инфлације, а ми, без обзира на раст прихода, не бисмо могли располагати тим новцем и давати га грађанима. Због свега би, нажалост, могла да испашта свака породица у Српској - подвукла је Видовићева.

Упркос свим потенцијалним опасностима, министарка финансија РС наглашава да тренутно раде на другом ребалансу буџета Српске, у којем ће приходи бити већи за 50 милиона КМ у односу на први ребаланс који је био половином године.

- Такође, упоредо са тим радимо и буџет и програм економских реформи за 2023. годину. Све документе припремамо, а половином децембра ти документи требало би да буду усвојени. Документи ће сви бити спремни и чекаће Скупштину да се конституише, без обзира на то да ли ова или нека друга влада те документе предлагала - закључила је Видовићева.

Из Удружења пензионера РС огорчени су чињеницом да би могло доћи до привременог финансирања.

- Тиме би нам пензије практично биле смањене, а не би било ни редовног годишњег усклађивања почетком идуће године, које би требало да буде у највећем проценту до сада. Са пензијама које смо имали у првом кварталу ове године не бисмо могли преживљавати, а камоли живјети - рекао је “Гласу Српске” предсједник Удружења пензионера у РС Ратко Трифуновић.

Помоћ

На основу одлуке Владе РС од септембра се исплаћује по 750 КМ за вишечлане породице са једним незапосленим родитељем, гдје је бар једно од дјеце малољетно. Из Владе РС још раније су најавили да ће за четири мјесеца ове године тај износ новца бити исплаћен као помоћ, док је планирано да од идуће године то питање буде третирано као примање уз плаћене порезе и доприносе, за шта би из буџета било потребно издвојити више од 24 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана