Хан: БиХ до почетка маја да испуни услове

Срна
Хан: БиХ до почетка маја да испуни услове

Сарајево - Комесар ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да би БиХ до краја априла или почетка маја требало да усагласи функционалан механизам координације, да изврши адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању, да направи даље резултате на спровођењу Реформске агенде и објави резултате пописа.

Он је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да би било кључно да се задржи заједнички усаглашени правац.


"Европски савјет би у том случају задужио Европску комисију да БиХ пошаље упитник ЕУ на попуњавање", рекао је Хан новинарима након састанка са премијером Републике Српске Жељком Цвијановић и премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем, те предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем.

Хан је нагласио да би, у случају да процес ка ЕУ крене таквом динамиком, даљи амбициозни рокови на путу ЕУ интеграција били испоштовани.

"Преговори са ЕУ утичу на раст инвестиција. Ако БиХ испуни наведене услове до почетка маја, упитник ЕУ који БиХ треба да испуни биће послат прије љетње паузе, а у супротном, цијели процес би био пребачен за шест мјесеци", навео је он.

Говорећи о објављивању резултата пописа из 2013. године, Хан је рекао да иако је договор на техничком нивоу, политички лидери у БиХ треба да дјелују у правцу рјешења.

"У протеклих шест мјесеци власти БиХ су учиниле невјероватан процес, направљен је замах и БиХ не треба сада да губи вријеме. Овај процес је заједничка одговорност домаћих власти, а грађани заслужују боље", рекао је Хан.

Звиздић је рекао да је Хан поручио током састанка да су врата ЕУ отворена за БиХ, али и за западни Балкан, што ће омогућити раст инвестиција.

"Хан је задовољан динамиком провођења Реформске агенде, упознали смо и га о начелима механизма координације, те смо усагласили потребу израде заједничких стратегија, посебно у сектору транспорта и пољопривреде", навео је Звиздић.

Према његовим ријечима, иако је објављивање резултата пописа прешло на поље политике, истакнуто је да се објављивање резултата мора провести у складу са законом и међународним стандардима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана