Хаг одбио захтјев за пријевремено ослобађање Средоја Лукића

Танјуг
Хаг одбио захтјев за пријевремено ослобађање Средоја Лукића

ХАГ - Међународни резидуални механизам за кривичне судове (IRMCT) саопштио је данас да је одбио захтев за пријевремено ослобађање бившег полицајца МУП-а Републике Српске

Средоја Лукића, који је осуђен на 27 година затвора због ратних злочина у Вишеграду.

Норвешка, где је Лукић пребачен на одслужење своје казне, обавијестила је IRMCT да је Лукић постао подобан за пуштање на условну слободу, али је судија IRMCT Гати Сантана нагласила да постоје значајни разлози против његовог ослобађања, укључујући тежину његових злочина, наведено је у саопштењу IRMCT у које је Танјуг имао увид.

Одлука о одбијању захтјева донијета је након консултација са судијама апелационог већа и разматрања свих релевантних информација.

Лукић је 2005. године пребачен у притвор IRMCT за бившу Југославију и 2009. године осуђен је на 30 година затвора, али му је Апелационо веће Хашког трибунала смањило казну на 27 година. Оптужница терети Лукића за више злочина над муслиманским становништвом, укључујући убиства, мучења, истребљење, прогон, нападе и пљачке од маја 1992. до октобра 1994. године. У оптужници је, између осталог, наведено да је Лукићева група затворила око 65 муслиманских жена, деце и старијих мушкараца у кућу која је потом запаљена. Скоро сви заточеници су погинули, укључујући 17 деце старости од два дана до 14 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана