Хаг: Објављена имена појединих жртава злочина лидера терористичке ОВК

Срна
Foto: Илустрација

ХАГ - Канцеларија Специјалног тужилаштва за ратне злочине на Косову и Метохији објавила је имена појединих жртава у редигованој верзији оптужнице против бивших вођа терористичке ОВК за злочине Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Селима.

У редигованој верзији наведене су локације на Косову и Метохији и у Албанији на којима су се налазили објекти које је терористичка ОВК користила за привођење, мучење и убијање затвореника.

Осим тога, у новој верзији наведена су и имена појединих жртава малтретирања и убијања, као и лица за која се зна да су отета, али никада нису пронађена након тога.

У тексту се наводе имена убијених, мучених и отетих српских и албанских цивила, као и српских полицајаца и војника. Албански цивили привођени су због наводног шпијунирања и сарадње са властима у Београду.

Поједина имена нису откривена ни у редигованој верзији.

Суђење Тачију и тројици његових сарадника почиње 3. априла. НЈима се суди за злочине почињене над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима.

Специјално тужилаштво је 30. септембра 2022. године доставило у десет тачака потврђену измијењену оптужницу којом се Тачи, Весељи, Краснићи и Селими оптужују да су починили ратни злочин над цивилима и злочине против човјечности.

Из вијећа је 15. фебруара саопштено да ће суђење Тачију и осталим почети 3. априла, те да је за сада обезбијеђено више од 300 свједока оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана