Хаг нема коментар на наводе о терору над Караџићем у британском затвору

Срна
Хаг нема коментар на наводе о терору над Караџићем у британском затвору

ХАГ - Међународни резидуални механизам за кривичне судове није желио да коментарише наводе да су првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу угрожена људска права у затвору на британском острву Вајт.

"Хвала вам за ваше питање. Механизам нема коментар", одговорено је данас Срни из ове правосудне институције, која је наслиједила Хашки трибунал, на питање да ли ће искористити свој ауторитет и затражити да буду поштована Караџићева људска права.

Претходно је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио од предсједника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантана да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мјере да се заустави затворски терор над хашким осуђеником Радованом Караџићем који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

Адвокат Горан Петронијевић, правни заступник првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, изјавио је Срни да је дошло до страховитих нарушавања Караџићевих основних људских и затворских права у Великој Британији, те поручио да ће, уколико му се ишта деси, за то директно бити одговорна британска влада.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу који служи казну у затвору на британском острву Вајт.

У писму, у којем се истиче да су Караџићу ускраћена чак и права која је има у затворској јединици у Хагу, са пратећим "Апелом за помоћ и акцију спасавања Караџићевог живота и достојанства", они тврде да у Караџићевом случају постоји могућност његовог трагичног исхода и траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана