Хаџиабдић: ЦИК губи на угледу

Срна
Хаџиабдић: ЦИК губи на угледу

САРАЈЕВО - Члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Ирена Хаџиабдић рекла је данас да су се у финишу изборног процеса десили недопустиви пропусти, укључујући погрешно објављивање резултата избора за потпредсједника Републике Српске из реда хрватског народа, те да ЦИК “губи на угледу”.

Хаџиабдићева каже да су имали два озбиљна пропуста од којих је једна грешка са изборним прагом, што је била техничка грешка службеника контроле, али да је одговорност на члановима ЦИК-а.

-Оно што се десило на посљедњој сједници је наша друга велика грешка. Не смије нам се више тако нешто догодити до краја, ако уопште успијемо потврдити резултате за све нивое - рекла је Хаџиабдићева током расправе на вечерашњој ванредној сједници ЦИК-а.

Хаџиабдићева је рекла да ЦИК, прије него што потврди резултате избора, а што зависи од одлука судова, треба да припреми детаљно образложење или прес конференцију на којој ће јасно рећи све.

-Ако смо погријешили, зашто смо погријешили? Зашто је наступила конфузија? Мислим да то дугујемо јавности, јер је посљедња сједница била ужасна - рекла је Хаџиабдићева.

Она је навела да ЦИК “губи на угледу” и да се у наредна два дана морају анализирати сви њихови проблеми.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина упутила је извињење јавности за, како каже, аматеризам који је дошао до изражаја на посљедњој сједници Комисије.

-Мислим да је то резултат чињенице да сједница није била припремљена на одговарајући начин - рекла Прутина и додала се извињава јавности искључиво због тога што је остала на тој сједници.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић је рекао да су ове дискусије на мјесту и да је “потребно да се ЦИК састане у пуном саставу, направи анализу свега овога и из тога извуче поуку”.

-Потребно је да се извинимо јавности, посебно због посљедње сједнице која не би таква ни била да није дошао до изражаја замор - рекао је Арнаутовић и додао да се “такве ствари не смију десити једном органу БиХ као што је ЦИК”.

Члан ЦИК-а БиХ Жељко Бакалар рекао је да не требају да буду поносни на посљедњу сједницу на којој се при самом крају јавила конфузија у самој објави резултата за потпредсједника Републике Српске из реда хрватског народа.

-Не требамо подлећи притиску медија, политичких субјеката и кандидата, већ овај процес требамо привести крају - рекао је Бакалар.

На сједници ЦИК-а 27. октобра, на којој је донијета одлука о утврђивању и објављивању резултата за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске прво је речено да је највише гласова за потпредсједника Српске из реда Хрвата освојио Иван Бегић.

Потом је ЦИК донио допунску одлуку о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ 2022. године према којој је Давор Прањић потпредсједник из реда хрватског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана