Гужве на граници угрозиће привреду

Анита Јанковић Речевић
Гужве на граници угрозиће привреду

БАЊАЛУКА - Поновно успостављање контрола на граничним прелазима у појединим земљама Европске уније због страха од тероризма могло би довести до километарских колона, али и великих губитака у привреди, поготово ако свако возило буде детаљно прегледано, тврде превозници из Српске.

 Словенија је поново успоставила граничне прелазе и то у три категорије, а од данас (субота) и у наредних десет дана грађане БиХ дочекаће сталне полицијске контроле, с обзиром да у ту земљу могу ући само на 12 великих граничних прелаза, који су отворени за све путнике из ЕУ и трећих земаља.

Друга категорија су прелази само за грађане ЕУ, а према писању агенција, полиција ће контролу спроводити селективно, што значи да неће заустављати свако возило, већ по потреби и процјени.

Трећа категорија су стари малогранични прелази и на њима нема контроле, као што није било ни раније.

Због повећаног ризика од тероризма, а због измијењене ситуације у Европи и на Блиском истоку за истом мјером посегла је и Италија која, такође, враћа граничаре на прелазу са Словенијом. 

Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић сматра да ће враћање контрола негативно утицани на превоз робе и путника.

- Такав потез би нам могао донијети огромне штете уколико буду вишедневна чекања на граничним прелазима, нарочито на словенској Брегани гдје су колоне знале бити километарске и гдје су камиони задржавани по неколико дана. Штета је неминовна за комплетну привреду, јер ће трпјети увоз и извоз сировина, хране, робе, а посљедице могу осјетити и крајњи купци. Превозницима ће то повећати трошкове рада јер возаче плаћамо по дану проведеном на путу, а биће и кашњења сигурно - сматра Грбић.

Он је додао да разумије потезе европских власти због страха од тероризма, али наводи да се ипак мора мислити и о привреди.

- Вјерујем да ће камиони бити нарочито подвргнути контроли јер је било случајева да су мигранти улазили у возила како би неопажено илегално прешли границу - казао је Грбић.

И предсједник Удружења саобраћаја и веза РС Дејан Мијић каже да ће увођење привремених контрола додатно усложити отежане процедуре преласка граница за теретни саобраћај.

- Наше компаније и сада много трпе због чекања, а ти потези би могли поскупити превоз терета, али и путника. Јер умјесто једне границе и контроле сада ће их бити више, а бојимо се да ће се то проширити и на остале границе између свих земаља ЕУ. То би значило огромно губљење времена што би повлачило веће ангажовање возача, али и самих возила, а тиме и раст трошкова - навео је Мијић за “Глас”.

Директор бањалучке туристичке агенције “Компас турс” Младен Рачић нада се да контроле неће бити детаљне и дуготрајне као што је било некад.

- Да ће нас такав потез успорити хоће, али вјерујем да у колони на граници неће чекати по 10, 20 аутобуса као некад. Не видим разлог зашто би се регуларни туристи на такав начин дестимулисали. Те контроле вјероватно ће ићи по систему контроле аутобуса и путника без претјераног задржавања, а евентуално ће сумњиве детаљније контролисати - рекао је Рачић и додао да овај викенд не воде туристе у правцу земаља које су увеле контроле.  

Хрватски министар вањских послова Гордан Грлић Радман рекао је да то што Словенија уводи контроле на граници са Хрватском не значи суспензију Шенгена, већ појачан ниво надзора.

- Он је навео да није ријеч о системским провјерама, већ о томе да ће на граници бити полиција, а саобраћај ће се одвијати нормално - навео је он.

Потврдио је то и главни директор полиције Хрватске Никола Милина, наводећи да појачан надзор над границама неће створити гужве.

- То значи да ће се радити профилисање, као и контроле, али неће бити системске контроле, оно што се прије радило - увјерава Милина.

Аустрија

Како би спријечила илегални прилив миграната Аустрија је у петак увела стационарне контроле на граници са Чешком. Одлучено је то након што је Њемачка најавила граничне контроле са Чешком, Пољском и Швајцарском како би се изборила са приливом нерегуларних миграната.

Аустријске власти подигле су безбједност на виши ниво те је на улицама Беча присутан велики број војске и специјалне полиције.

 

Гранични прелази у Словенији отворени за све путнике из ЕУ и трећих земаља:

Сечовље

Драгоња

Сочерга

Старод

Јелшане

Петрина

Метлика

Обрежје

Добова

Грушковје

Заврч

Петлишовци

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана