Гувернер Софтић под истрагом Тужилаштва БиХ

ГС
Гувернер Софтић под истрагом Тужилаштва БиХ

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Тужилаштво Босне и Херцеговине отворило је истрагу против гувернера Централне банке БиХ Сенада Софтића, потврђено је “Независним новинама” у Тужилаштву БиХ.

- У Тужилаштву БиХ на основу поднесене кривичне пријаве формиран је предмет, те се врше провјере навода из пријаве - рекли су у Тужилаштву БиХ.

Како се незванично сазнаје, истрага против Софтића отворена је у неколико предмета и за неколико кривичних дјела. Прије свега, истражиоце СИПА, која по налогу Тужилаштва БиХ спроводи истрагу, највише занима предмет набавке зграде за смјештај Филијале Централне банке БиХ у Палама, али и поступак куповине земљишта у дијелу парка “Хастахана”, гдје је ЦБ БиХ планирала да гради властити објекат.

Такође, СИПА је интересовала и реконструкција зграде ЦБ БиХ у Мостару, с обзиром на то да је Софтић ту набавку, између осталих, потписао и са фирмом “Домена”, која је у власништву брата, некадашње чланице Управног одбора Централне банке БиХ, Анкице Колобарић што је по мишљењу тужилаца могућ сукоб интереса.

На “мети” Тужилаштва БиХ, односно СИПА, јесте и јединствени регистар рачуна физичких лица, с обзиром на то да је тај “пројекат” плаћен, али никада није заживио јер није било сагласности Управног одбора ЦБ БиХ да се то спроведе у дјело. Чланови УО ЦБ БиХ који долазе из Републике Српске за тај пројекат нису гласали тврдећи да он није у складу са законом.

- Плаћено је ваљда око милион евра да се то уради прије него што је донесена одлука о томе. Касније то никада није заживјело, а плаћено је. СИПА се интересује и за то, али највише их интересује набавка зграде на Палама, јер у том случају постоји и тужба против ЦБ БиХ, која је у суштини преварила инвеститора и врло вјероватно ће ЦБ БиХ морати платити одштету - испричао је извор “Независних”.

Када је ријеч о тој згради на Палама, у септембру 2018. године фирма “Грађење” д.о.о. је након спроведеног поступка јавне набавке одабрана као најповољнији понуђач у куповини пословног простора за смјештај Филијале ЦБ БиХ у Палама. Касније, односно 12. октобра 2018. године ЦБ БиХ је на адресу фирме “Грађење” д.о.о. доставила и обавјештење и одлуку да је ова фирма најповољнији понуђач, након чега је почело и опремање пословног простора, који је завршен у захтијеваном року до 31. децембра 2018. године.

Након што је тај посао завршен, почињу компликације и то тако што интерна ревизија ЦБ БиХ даје примједбе на уговор, истичући да се набавка грађевине и опремање не могу вршити кроз једну набавку, због чега фирма “Грађење” д.о.о. у мају 2019. године потписује записник са заједничком изјавом с циљем да се поступак набавке обнови са формалном измјеном структуре садржаја према захтјеву интерне ревизије, односно да се поступак пословног простора и његовог опремање раздвоје.

- Тада сам наивно прихватио ту ситуацију да они обнове тендер и када су дошли до те фазе, онда су просто одустали и оставили ме без реализације. То је једна сеоска и ђилкошка превара, али ја то нисам могао очекивати на мјесту и у установи у којој раде пословни, морални и честити људи, али очигледно нису - рекао је власник компаније “Грађење” д.о.о. Зоран Попић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана