Гутић Бјелица: Историјски узлет односа Мађарске и БиХ, а посебно са Српском

Срна
Гутић Бјелица: Историјски узлет односа Мађарске и БиХ, а посебно са Српском

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица изјавила је Срни да су односи БиХ и Мађарске, посебно Републике Српске и Мађарске, доживјели изузетан и историјски узлет.

Бјелица је у интервјуу истакла да је Мађарска изузетно заинтересована за безбједоносну, политичку и економску стабилност Балкана, превасходно БиХ и Србије, и у свакој прилици наглашава да је вољна пружити помоћ како би се укупна ситуација у региону унаприједила.

Она је нагласила да је Мађарска велики заговорник и борац за приступање ЕУ земаља Балкана, те да у том смислу не даје само декларативну, већ и конкретну помоћ, тако што своје дипломате, о свом трошку, шаље као подршку министарствима иностраних послова земаља региона, како би подијелили искуства и позитивне праксе у поступку усклађивања реформских процеса са захтјевима и законодавством ЕУ.

Бјелица је подсјетила да је Мађарска Уставом из 2011. године признала права свим мањинама које живе на њеној територији и дозволила им организовање у такозване земаљске самоуправе.

Према њеним ријечима, Влада Мађарске финансијски помаже рад сваке од самоуправа Уставом признатих 13 мањина, а српска је једна од њих.

"Ова помоћ се огледа у додјели средстава за изградњу и опремање школа на мањинским језицима, помагање културно-умјетничких друштава, помагање изградње и обнове религијских објеката, и пуну афирмацију традиције и идентитета мањинских народа", рекла је Бјелица.

Она је додала да свака од мањина има свог представника у Парламенту Мађарске, без права гласа, те напоменула да је важно имати представника који може у систему парламентарне власти да изнесе потребе српске заједнице у Мађарској.

ПОЛОЖАЈ СРПСКЕ МАЊИНЕ НИКАД НИЈЕ БИО БОЉИ

Самоуправа Срба у Мађарској, навела је она, наглашава да положај српске мањине у овој земљи никада није био бољи.

Бјелица је додала да је посљедица овако добрих односа и изузетан однос мађарског и српског народа у цијелом региону.

Она је нагласила да Мађари добро разумију све изазове региона, како тренутне тако и историјске.

ИСТОРИЈСКИ УЗЛЕТ ОДНОСА СРПСКЕ И МАЂАРСКЕ

Бјелица је свој протекли мандат оцијенила као веома успјешан, јер су од 2019. године до данас, без обзира на изузетно тежак период за вријеме епидемије вируса корона, односи БиХ и Мађарске, посебно Републике Српске и Мађарске, доживјели изузетан и историјски узлет.

Она подсјећа да је Мађарска била међу првим ријетким земљама која је у неколико наврата достављала цијелој БиХ медицинску помоћ потребну у борби против епидемије.

"Након овог периода, чим су се за то стекли услови, ушли смо у период интензивних узајамних посјета на високом и највишем нивоу, које су посљедично дале и импулс за интензивирање економске сарадње и трговинске размјене, на нивоу БиХ, а посебно у односима са Републиком Српском", истакла је Бјелица.

Она је додала да се у наредном периоду нада интензивирању парламентарне сарадње, као и развоја туризма, културних размјена.

Бјелица је подсјетила да је Мађарску посјетио и министар иностраних посова у Савјету министара Елмедин Конаковић, што је била добра прилика за сусрет са мађарским колегом са којим је разговарао о будућој билатералној сарадњи и могућностима даљег унапређења.

МАЂАРСКА ВЛАДА ДО САД ОБЕЗБИЈЕДИЛА ОСАМ МИЛИОНА ЕВРА ЗА 200.000 ИЗБЈЕГЛИЦА

Говорећи о избјеглицама из Украјине, она је рекла да је око 200.000 избјеглица већ стигло у Мађарску и да Влада до сада обезбиједила око осам милиона евра за шест добротворних организација укључених у бригу о избјеглицама.

Она је истакла да је Међународни центар за развој миграционе политике саопштио да се мађарске власти беспријекорно носе са миграционом кризом од почетка сукоба у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана