Гутереш одговорио Цвијановић да УН нису потписнице Дејтонског споразума

ГС
Гутереш одговорио Цвијановић да УН нису потписнице Дејтонског споразума

САРАЈЕВО - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је на захтjев српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, да се институцијама БиХ достави одлука Савјета безбједности о именовању Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ одговорио да “УН није потписник Дејтонског споразума нити је УН члан Савјета за имплементацију мира (ПИК) – јединог релевантног тијела за именовање високог међународног представника у БиХ”, преносе федерални медији.

Цвијановић је недавно од Гутереша тражила да им из Савјета безбједности УН доставе одлуку о именовању Шмита за високог представника у БиХ у складу са, како је навела, Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир, Дејтонског споразума из 1995. године.

У одговору који је, како се наводи, достављен преко Мисије УН у БиХ напомиње се да су документа СБ УН јавности на располагању на Службеном документационом систему УН.

Додали су и да Секретаријат УН остаје посвећен подршци БиХ на њеном путу ка одрживом миру и развоју.

-Надамо се да ћемо и убудуће наставити сарадњу са свим елементима у држави који воде том циљу - стоји у одговору Гутереша.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана