Гујон добио највише признање општине Дрвар за подршку српским повратницима

Агенције
Гујон добио највише признање општине Дрвар за подршку српским повратницима

ДРВАР - Директору Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујону данас је урученo највеће признање општине Дрвар, грб града за посебне заслуге и подршку српском повратничком становништву у Федерацији БиХ.

На свечаном пријему у општини Дрвар, признање Гујону је уручила начелница општине Душица Рунић.

Гујон је истакао да му је изузетна част и задовољство да прими грб града Дрвара и да то признање за њега има посебну вриједност, зато што долази од српског повратничког народа из Федерације БиХ, који је много пропатио за вријеме, али и послије рата.

- Сви смо свјесни тешких услова у којима наши повратници данас живе, и управо због тога смо у протеклом периоду покренули више пројеката подршке нашем народу у овим крајевима. Од подјеле сточних грла, пољопривредне механизације и пчеларске опреме у вриједности од 120.000 евра, до реализације заштите имовинских права Срба из Федерације БиХ, гдје смо преко наших бесплатних канцеларија за правну помоћ помогли 10.000 породица и сачували 57.000 хектара српске земље, рекао је Гујон.

Он је нагласио да је ова област богата мјестима и личностима значајним за српску културу и историју, као и да од 2012. године добија сталну пажњу и подршку Републике Србије.

- Наша помоћ је само мали дио онога што држава Србија ради за овај крај. Предсједник Вучић је 2020. године овдје отворио погон текстилне фабрике 'Јумко' који данас запошљава 100 жена. Уложено је више милиона евра у најважније пројекте од великог значаја за грађане, укључујући водовод, путну инфраструктуру, домове културе, медицинске и вјерске објекте. Током корона вируса, Србија је прва прискочила у помоћ Босни и Херцеговини и донирала 35.000 вакцина, као и респираторе и заштитну опрему. Србија је тиме показала да мисли и брине о својим сународницима у Федерацији БиХ, али и о њиховим комшијама Бошњацима, навео је Гујон.

Он ће током дводневне посјете Федерацији БиХ обићи повратничка газдинства у дрварској општини и отворити Међународно такмичење у параглајдингу "Десант на Дрвар".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана