Губиташи у “Шумама Српске” немилице трошили

Маријана Миљић Бјеловук
Губиташи у “Шумама Српске” немилице трошили

БАЊАЛУКА - Више од половине шумских газдинстава у Српској прецијенило је залихе на крају 2021. године, док они који су пословали са губитком нису се одговорно понашали и ускладили трошкове са својим приходима.

Резултати су то контрола свих шумских газдинстава која послују у оквиру “Шума Српске”, а први човјек тога јавног предузећа Славен Гојковић навео је да су контроле показале пропусте на које је и екстерна ревизија указала.

- Од наше интерне ревизије добили смо конкретно у којим газдинствима су направљени пропусти. Највећи проблем односи се на вредновање залиха на крају године. Више од половине газдинстава прецијенило је залихе. То нам се до сада никада није дешавало. Зашто је дошло до тога ни нама није јасно - рекао је “Гласу Српске” директор “Шума Српске” Славен Гојковић.

Није желио да наводи називе оних газдинстава код којих су уочени ти пропусти, али је нагласио да је код једног, које је чак имало добар резултат, вриједност залиха на крају године вишеструко прецијењена.

- Код осталих се прецијењеност креће од 30.000 до 40.000 марака - навео је Гојковић.

Поред тога, контроле су показале и да она газдинства која су пословала негативно нису штедјела новац на позицијама гдје су то могли.

- Њихови трошкови нису били усклађени са приходима. Они су имали смањене приходе из разлога што нису имали извршење плана производње али томе нису прилагодили трошкове. То је на крају све утицало на негативан резултат. Има ту и оправданих трошкова које не могу избјећи али је било позиција на којима су могли штедјети - подвукао је Гојковић.

Нагласио је да ће предузети све кораке како би уочене недостатке отклонили, те додао да већ имају физичке показатеље производње за шест мјесеци ове године из којих се може видјети да су поједина газдинства поправила своју финансијски позицију.

- “Зеленгора” из Калиновика која је била лани међу највећим губиташима за шест мјесеци је исказала позитиван резултат. Имамо и других који су поправили стање али и оних који нису, па ћемо видјети које ћемо кораке предузети, односно да ли ћемо и кога мијењати на челу тих газдинстава - рекао је Гојковић.

“Шуме РС” су  прошлу годину завршиле са добити од свега 44.991 марку, а девет организационих дијелова пословало је са губитком. Највећи минус исказао је Центар за сјеменско-расадничку производњу из Добоја и то од милион марака. На другом мјесту је Шумско газдинство “Зеленгора” из Калиновика са губитком од 990.000, а на трећем “Чемерница” из Кнежева која је имала минус већи од пола милиона КМ.

Министарство

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС раније су најавили да неће реорганизовати ово јавно предузеће у смислу функционисања, али да ће дефинитивно морати захвалити појединим руководиоцима шумских газдинстава који су имали лош резултат на крају године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана