Губиташ за 8. март спискао 28.000 марака

Марина Чигоја
Губиташ за 8. март спискао 28.000 марака

БAЊAЛУКA - И поред милионских дуговања и недавне издашне помоћи Владе "Жељезнице РС" наставиле су да троше немилице па су за 8. март на поклоне потрошили више од 28.000 марака.

Само двадесетак дана прије 8. марта ЖРС су због штрајка запослених добили милионске износе из буџета РС.

Премијер РС је на састанку са управом и синдикатом ЖРС 15. фебруара обећао и Влада је из буџета уплатила за плате запосленима у ЖРС 2,4 милиона марака.

Осим тога Влада је током преговора о прекиду штрајка преузела и обавезу да се ЖРС исплати 1.484.000 евра које су на име дуга платиле "Жељезницама Хрватске", те да обезбиједи гаранције ЖРС за добијање кредита од 16 милиона марака.

Портпарол Министарства саобраћаја и веза РС Сандра Ковачевић рекла је да је ЖРС у 2010. исплаћен редовни грант од 32,4 милиона марака, а да је за плате запослених у ЖРС ове године предвиђено 25 милиона.

Иако су до милионске интервенције из буџета РС штрајковали и пријетили потпуном обуставом саобраћаја, данас у Синдикату ЖРС не виде ништа спорно у потрошених 28.000 КМ за 8. март.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности у ЖРС и вођа штрајка Златко Марин каже да је тако било сваке године и да не види разлог због чега не би било и ове.

- То нису нека знатна средства која би утицала на стање у предузећу - казао је Марин и додао да дуг "Жељезница" према радницима износи још око 16 милиона марака.

Према подацима из финансијског извјештаја ЖРС за 2010. годину ово предузеће само у прошлој години остварило је губитак већи од 20 милиона марака. Aко се томе додају губици из ранијих година укупан минус ЖРС на крају 2010. године износио је 167,2 милиона марака.

Осим тога предузеће има и дугорочна задужења која износе око 72 милиона марака и краткорочне обавезе у износу од око 87 милиона од чега ће 7,5 милиона морати отплатити у овој години.

Због вишегодишњег задуживања и гомилања неизвршених обавеза акумулирани губитак предузећа је тек око 70 милиона мањи од вриједности капитала "Жељезница РС".

Ови подаци не брину Управу предузећа која је за 8. март на поклоне "спискала" 28.000 марака.

Генерални директор Здравко Савић потврдио је "Гласу Српске" да су дамама за 8. март дали по 50 марака и кишобран.

- Свјесни смо да се могло и ту нешто средстава уштедјети, али из поштовања жене у друштву нисмо жељели да штедимо - казао је Савић.

Синдикат

Златко Марин је рекао да је и Синдикат издвојио по 50 марака за сваку чланицу Синдиката за 8. март.

- Ми имамо мање чланства тако да смо мање и исплатили, али стојимо иза тога да то није расипање већ знак пажње - казао је Марин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана