Ванредно стање због исиловаца

Жељка Домазет, Дарко Момић
Ванредно стање због исиловаца

САРАЈЕВО - На сарајевском аеродрому јуче су владале ванредне мјере обезбјеђења јер је на аеродром у послијеподневним часовима слетио авион из Сирије са држављанима БиХ који су се у тој ратом захваћеној земљи борили на страни терористичке организације Исламска држава.

У ишчекивању авиона са екстремистима аеродром је био под опсадом јаких безбједносних снага, а цијели терен надлијетали су полицијски хеликоптери. Осим аеродрома који је био под будним оком полиције, под строгим надзором била су и сједишта Суда и Тужилаштва БиХ.

Директор Полиције РС Дарко Ћулум потврдио је “Гласу Српске” да су исиловци депортовани у БиХ.

- Стигли су. Они су требали да стигну у сриједу, али у уторак увече смо добили информацију да је долазак отказан - рекао је Ћулум.

И наш саговорник из врха Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ који је инсистирао на анонимности потврдио је да је на сарајевски аеродром војним авионом слетјело укупно 25 држављана БиХ из Сирије од чега су седморица на Интерполовим црвеним потјерницама, а остало су шест жена и 12 дјеце. 

- Долазак припадника ИСИЛ-а у БиХ већ два пута је био одгођен - каже наш извор из ОБА БиХ.

Он објашњава да ће седморица мушкараца који су осумњичени за кривична дјела организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелима противзаконито формирање и придруживање паравојним или параполицијским формацијама и тероризам одмах на аеродрому бити ухапшени и процесуирани, док ће жене и дјеца сљедећих десетак дана бити у карантину и под строгим надзором и контролом љекара.

- Пред БиХ је озбиљан задатак дерадикализације свих особа које се враћају са страних ратишта, док је пред Судом БиХ да адекватно казни све оне који су одласком на ратиште прекршили закон - каже наш саговорник.

Са тим се слажу и стручњаци за безбједност који упозоравају да се безбједносна ситуација у БиХ погоршава са сваким новим повратком радикалних исламиста из Сирије у БиХ. Они као посебан проблем истичу благу казнену политику према екстремистима и особама којима се суди због учешћа на страним ратиштима.

- Судска пракса у посљедњих неколико година је катастрофална, јер је Суд БиХ у већини случајева прихватио споразум о признању кривице за учешће у терористичкој организацији Исламска држава који исиловци постигну са Тужилаштвом БиХ и изриче им казну од годину дана затвора коју они могу да замијене новчаном - кажу стручњаци за безбједност.

То је неколико пута јавно изнио и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач који је отворено рекао да “благим затворским казнама и омогућавањем откупа слободе, правосуђе на нивоу БиХ послало поруку јавности да учешће у редовима Исламске државе и није неки гријех”.

- С обавјештајним и безбједносим импликацијама таквог поступка тек ћемо се суочити - упозорио је Лукач.

Из Министарства безбједности БиХ потврђено је синић да се у групи држављана БиХ, који су депортовани из Сирије, налази се шест жена и дванаесторо дјеце, те седам мушкараца, који су ратовали на страни терористичких организација у Сирији и Ираку.

У саопштењу се наводи да су жене и дјеца по доласку на Међународни аеродром Сарајево прошли провјере Граничне полиције БиХ и пружена им је неопходна помоћ, а након тога су транспортовани у прихватни центар ради даљих прегледа и указивања медицинске помоћи.

Мушкарци су предати у даљу надлежност Тужилаштва БиХ.

Додаје се да је ова група стигла у БиХ у складу са ранијим закључцима Предсједништва БиХ и Савјета министара у техничком мандату.

Ово министарство ће у сарадњи са међународним партнерима наставити да прати ситуацију у камповима у Сирији, гдје се и даље налази извјестан број жена, дјеце и мушкараца из БиХ.

Карантин

Министар безбједности БиХ Драган Мектић раније је за “Глас Српске” објаснио да исиловци након депортовања из Сирије у БиХ одмах иду у притвор.

- Што се тиче жена и дјеце, они ће бити смјештени у азилантски центар Делијаш код Сарајева гдје ће провести најмање десетак дана. Ту ће жене бити саслушане и испитане и заједно са дјецом подвргнуте здравственим прегледима. Већина те дјеце никада није вакцинисана и док се не обаве сви медицински прегледи ми не смијемо да их пустимо - рекао је Мектић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана