Група бошњачких посланика тражи смјену градоначелника Брчког

Срна
Група бошњачких посланика тражи смјену градоначелника Брчког

БРЧКО - Група посланика из реда бошњачког народа поднијела је данас Скупштини Брчко дистрикта БиХ иницијативу за разрјешење градоначелника Еседа Кадрића, који је на ту функцију изабран као кандидат СДА, потврдио је Срни предсједник Скупштине Синиша Милић.

Милић је рекао да су иницијативу потписали посланици СБиХ, СББ-а, НиП-а и СДП-а БиХ, као и посланик ромске националне мањине.

-Према Пословнику о раду Скупштине Брчко дистрикта, предсједник парламента дужан је да сазове сједницу на којој ће се разматрати иницијатива, и то у року не краћем од 10 и не дужем од 30 дана - прецизирао је Милић.

До промјена унутар бошњачког блока дошло је након што је градоначелник Кадрић прије неколико дана разријешио члана Владе Брчко дистрикта из СБиХ Недима Хамзабеговића.

Према Пословнику о раду Скупштине дистрикта, да би Кадрић био разријешен, иницијативу треба да подржи 19 посланика, чији гласови укључују и потребне афирмативне. То значи да ће приликом расправе и гласања о разрешењу градоначелника бити потребан најмање глас једног посланика из реда хрватског народа и најмање по три гласа посланика из реда бошњачког и српског народа.

У односу на седам посланика Скупштине дистрикта из бошњачког народа, потписника иницијативе, стоји пет посланика СДА који подржавају Кадрића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана