Грујичић: Срби не одустају од помирења и борбе за истину

Срна
Грујичић: Срби не одустају од помирења и борбе за истину

БЕОГРАД - Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да Срби не одустају од помирења, као ни од борбе за истину шта се заиста догађало од 1992. до 1995. године у Сребреници.

-Ако не у нашем вијеку, нека истина остане за будућа покољења - рекао је Грујичић.

Он је за “Вечерње новости” навео да у Сребреници српска и бошњачка дјеца у школама сједе заједно у клупама, да има десетак поратничких мјешовитих бракова.

Сматра да „Срби и даље разумију бол Бошњака за њиховим жртвама, али да они и даље не разумију српску“.

-Овдје сви знамо да је „кључ историјеж у Насеру Орићу, за кога ми Срби знамо да никад неће бити осуђен за стравичне злочине над комшијама. Он је слободан човјек, „херој“ Бошњака и Запада, а завио је у црно не само Подриње, него је крив и за зочине у „пола Босне”- навео је Грујичић.

Он је навео да му се грло стеже због “одвратне међународне бласфемије” да се у Братунцу на Петровдан представници западних амбасада не могу поклонити пред српским жртвама, а иду на гробље гдје леже њихове убице.

-На наша гробља странци, као ни Бошњаци, нису ставили ниједан цвијет - додао је Грујичић.

Он је навео да се наратив о Бошњацима у свијету донекле промијенио и да им се више не вјерује баш све што кажу, а тачка преокрета био је покушај атентата на предсједника Србије Александра Вучића 2015. године у Поточарима, за шта до сада нико није процесуиран, него су непосредни извршиоци и заштићени.

-Западни политичари јесу злонамјерни према Републици Српској, али нису глупи - рекао је Грујичић, те додао да им је јасно да се такав покушај линча може организовати само уз помоћ бар неких из званичног Сарајева.

На комеморативној сједници Скупштине општине Сребреница сутра ће одборници и присутни званичници одати почаст свим невино настрадалим становницима ове локалне заједнице у посљедњем рату.

Одборници скупштинског састава су прије 16 година закључили да су у овој локалној заједници страдали припадници српског и бошњачког, али и осталих народа, и од тада се сваке године традиционално, 10. јула, одржава комеморативна сједница локалног парламента и минутом ћутања одаје пошта свим невино настрадалим Сребреничанима.

Коеморативна сједница биће одржана у 11часова, најављено је из Скупштине општине.

У уторак, 11. јула, биће одржана комеморација, а затим укоп посмртних остатака идентификованих настрадалих Бошњака у Поточарима.

На Петровдан, 12. јула, код костурнице и два спомен-обиљежја настрадалим Србима у два посљедња рата, у селу Залазје, биће служен парастос и одата почаст српским цивилима и војницима овог краја погинулим и убијеним на Петровдан 1992. године у околини Сребренице и свим Србима средњег Подриња погинулим у посљедњем рату, као и страдалима у Другом свјетском рату у овом селу.

На Петровдан ће бити завршена шестодневна меморијална манифестација “Петровдански дани” која је прије два дана почела у Сребреници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана