Грубешић: Пратимо све догађаје везано за Дудаковића

Срна
Грубешић: Пратимо све догађаје везано за Дудаковића

САРАЈЕВО - Релевантне медијске објаве од прије неколико дана у вези са иступом Атифа Дудаковића оптуженог за ратне злочине прикупљене су и прослијеђене поступајућим тужиоцима, који ће анализирати има ли у овим поступањима елемената кршења мјера забране, те након тога одлучити о евентуалном покретању приједлога за опозив мјера забране и одређивање притвора, како је то рађено у сличним ситуацијама у протеклом периоду, рекао је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Грубешић је истакао да Тужилаштво БиХ и партнерске агенције за спровођење закона прате све догађаје у јавном простору који на било који начин могу штетити неометаном процесуирању предмета ратних злочина.

"Тужилаштво БиХ има став, а који је заступао и партнерски Хашки трибунал у Хагу, да оптуженима за ратне злочине који се бране са слободе није допуштено оглашавање у јавности и медијима, а такође, било какво исказивање политичке подршке у оваквим случајевима је штетно јер изазива реакције и узнемиреност популације жртава, свједока и оштећених у предметима ратних злочина", истакао је Грубешић.

Грубешић је истакао да се предмети и оптужнице за ратне злочине процесуирају у судницама, на суђењима која су јавна и доступна медијима и јавности и да тај процес треба бити искључиво правосудни.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић састао се прије неколико дана у Бихаћу са ратним командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифом Дудаковићем, коме се пред Судом БиХ суди за ратне злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, те му је "одао признање за допринос у борби за одбрану БиХ".

Атиф Дудаковић и 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије оптужени су за злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана