Грубешић: Кад стигне, пријава против Дедића биће прослијеђена тужиоцу за ратне злочине

Срна
Грубешић: Кад стигне, пријава против Дедића биће прослијеђена тужиоцу за ратне злочине

САРАЈЕВО - Уколико Тужилаштво БиХ заприми пријаву против потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића о његовим пријетњама српском народу и тврдњама да је учествовао у ратним злочинима, она ће бити прослијеђена у рад поступајућем тужиоцу, рекао је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

"Тужилаштво БиХ и Посебно одјељење за ратне злочине, заједно са партнерским полицијским и безбједносним институцијама и агенцијама, прате појаве у медијима и јавности које би могле указивати на информације о почињеним кривичним дјелима ратних злочина", навео је Грубешић.

Он је рекао да Тужилаштво не може дати више информација о активностима које се предузимају или спроводе.

"Уколико Тужилаштво заприми пријаву о овим догађајима, она ће бити прослијеђена у рад поступајућем тужиоцу", навео је Грубешић.

Предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске Војин Павловић поднио је пријаву против потпредсједника Скупштине општине Братунац Вехида Дедића због његове ратне биографије, учешћа у злогласној јединици "Ел муџахедин" и пријетњи које је том приликом изнио.

Павловић, који је пријаву предао полицији у Братунцу, рекао је Срни да постоји видео-снимак који се може наћи на друштвеним мрежама у којем Дедић говори о свом ратном путу и жељи "да коље све што је српско".

У Полицијској управи Зворник речено је Срни да је полиција у Братунцу 8. децембра запримила пријаву због ширења мржње на националној основи, те да је о томе обијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који је наложио предузимање мјера на документовању кривичног дјела јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.

Предсједник братуначког СНСД-а Марко Мркајић рекао је Срни да ће представници Општинског одбора СНСД-а Братунац разговарати данас са коалиционим партнерима у локалном парламенту и тражити смјену Дедића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана