Грмуша: У Влади се већ шест дана праве мртви

ГС
Грмуша: У Влади се већ шест дана праве мртви

Невјероватно је да се у Влади већ шест дана праве мртви у вези са чињеницом да се закони који они предлажу парламенту не примјењују на територији Републике Српске.

Тим ријечима реаговао је Милко Грмуша, правник и одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука, на чињеницу да се Влада Српске и министар правде Милош Букејловић још нису огласили након што је Окружни суд у Бањалуци, ослобађајући имама Мухарема Штулановића оптужби да је Републику Српску означио као “геноцидну творевину”, испоштовао одлуку Уставног суда БиХ, а не Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који је донијела Народна скупштина Републике Српске (НСРС).

“Прошло је већ шест дана откако је Окружни суд у Бањалуци донио пресуду у којој се директно позвао на одлуку Уставног суда БиХ. У Влади Републике Српске и Министарству правде – мук. Премијер ћути. Министар правде ћути. Подсјећам на чињеницу да је управо Влада била формални предлагач Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ”, навео је Грмуша на друштвеној мрежи X.

Грмуша пита да ли Влада на тај начин индиректно одустаје не само од својих вербално изречених политика, него и од уставног начела да судови у Српској суде на основу закона које усваја Народна скупштина Републике Српске.

“Има ли Влада одговор на питање ко је то законодавац у Републици Српској? Има ли Влада одговор на питање који закони се примјењују у Републици Српској? Има ли Влада одговор на питање ко води политику у Републици Српској? Има ли Влада одговор на питање ко је одговоран за правну анархију у којој се Српска тренутно налази? Сматрам да су због ове незапамћене бруке премијер и министар правде већ требали да поднесу оставке. То је најмање што су могли да учине”, наводи Грмуша.

Позвао је опозиционе народне посланике да у складу са чланом 265. Пословника Народне скупштине Републике Српске поднесу интерпелацију за разматрање политичко-правне одговорности Владе Републике Српске због правног дуализма, односно “анархије која је тренутно у Српској и која пријети потпуним урушавањем уставно-правне позиције Републике Српске”.

Подсјетимо, како су “Независне новине” раније писале, влада мук у већини политичких странака које су у парламенту Српске изгласале споменути закон и клеле се да Уставни суд БиХ више нема никакву правну снагу у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана