Грмуша: У Сарајеву ликују, а сутра би се могли хватати за главу

Вељко Зељковић
Грмуша: У Сарајеву ликују, а сутра би се могли хватати за главу

БАЊАЛУКА - У Сарајеву сада увелико ликују због пресуде Европског суда за људска права у случају “Ковачевић”, а сутра би се могли хватати за главу.

Ово је за „Глас Српске“ рекао правник Милко Грмуша који је истакао да се ради о пресуди са којом се није сагласила Предсједавајућа судског вијећа Европског суда за људска права Габријеле Кучко-Штадлмајер из Аустрије. Како каже, она је у свом издвојеном мишљењу једина ушла у срж проблематике уставног уређења у БиХ.

- Мислим да су њени правни аргументи сасвим на мјесту. Да се могло у БиХ спровести да предсједника и чланове Предсједништва бирају сви грађани, без доминације једног од народа, до рата 90-тих не би ни дошло. И нови Устав БиХ, базиран на Дејтонском споразуму, направљен је и осмишљен како би исправио све те аномалије и уклонио страхове. Оно што је интересантно да након што је објављена ова пресуда нико из америчке администрације па ни њихове амбасаде у БиХ није реаговао. Нису се огласили, иако су склони да коментаришу све живо што се у БиХ дешава. Мислим да је разлог тога што су и они, као једни од кључних твораца Дејтона, свјесни да ова одлука на најдиректнији начин руши тај споразум и оно што он представља - каже Грмуша за “Глас Српске”.

Наводи и да је сама пресуда препуна разних политичких конструкција, што га онда наводи на мишљење да је евидентно постајао јак утицај споља, али и изнутра на чланове овог суда да овај акт буде донесен како би се одређене снаге из Сарајева у њега “уградиле”.

- Мислим да у Сарајеву нису свјесни шта су урадили, јер ово БиХ може нанијети само велику штету. Ако се ова пресуда не спроведе, а неће због противљења два од три конститутивна народа, БиХ би се могла суочити са једином могућом санкцијом, да буде искључена из Савјета Европе. Они који су поднијели апелацију, али и они који су је прихватали, очигледно нису гледали тако далеко - каже Грмуша.

Подсјећа да је једина уставна организација која може спровести све одлуке овог суда - Република Српска, јер се у њој сви грађани могу кандидовати за све функције, осим за члана Предсједништва БиХ, а што се може лако ријешити.

- Остаје питање шта је са ФБиХ. Из овог се може закључити да је једина модерна и демократска организација у БиХ управо Република Српска. Једино оно што је у њој контра ове одлуке, јесте Вијеће народа, али бих опет подсјетио да је оно наметнуто од стране Уставног суда БиХ, а на инсистирање тадашњег високог представника. Да закључим, мислим да би међународна заједница требало коначно да се јавно изјасни какву то БиХ желе - поручио је Грмуша.

Мак на конац

Према ријечима Милка Грмуше, када би Република Српска пожељела и одлучила да тјера “мак на конац”, могла би предложити да се чланови Предсједништва бирају или у Парламенту БиХ, без националне одреднице, али уз ентитетско гласање, или да предсједник Српске аутоматски буде члан овог тијела.  

- Може се исто тако рећи да се у Дом народа бирају четири делегата из Српске, а пети у Представничком дому. Значи постоји низ могућности након којих би сву одговорност могли пребацити на другу страну. Тако би и наша прича како не можемо да функционишемо унутар БиХ, а што је и сада случај, добила још више смисла - наводи Грмуша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана