Бањалуку воде на аматерски начин: Грмуша одговорио на Бореновићев изазов

ГС
Бањалуку воде на аматерски начин: Грмуша одговорио на Бореновићев изазов

Потпредсједник ПДП Милко Грмуша одговорио је на изазов лидера своје странке, Бранислава Бореновића, те објавио имена неких од фирми које „управљају Бањалуком“.

Грмуша је на друштвеним мрежама објавио комплетан документ под насловом Меморандум о политичком профилисању ПДП.

–Будући да ме Бореновић јавно замолио да кажем на шта сам конкретно мислио у својој синоћњој објави, овим путем га подсјећам да сам њему, генералном секретару ПДП, предсједнику Главног одбора ПДП и почасном предсједнику ПДП дана 29.12.2023. године упутио допис у којем наводим шта сматрам да није добро у Бањалуци и како мислим да ствари треба мијењати. Нисам сматрао да ова дискусија треба да буде јавна, али немам ништа против ни таквог формата – написао је Грмуша. Он жели да се Меморандум разматра на сједницама Колегијума Предсједништва ПДП и Предсједништва ПДП, те обавезно на сједници Главног одбора ПДП која је најављена за фебруар 2024.

Грмуша констатује да је до локалних избора остало још десет мјесеци, односно да је до општих избора, осим у случају крупних измјена Изборног закона и политичких околности, остало мање од три године.

Позива се и на „неспорно констатоване чињенице од стране предсједника ПДП“ да партија у организационом смислу практично не постоји у више од половине локалних заједница у Републици Српској.

–Сматрам да је право вријеме да се на аргументован, реалистичан и објективан начин отвори унутарпартијска дебата о политичком профилисању ПДП, те да се закључно са мартом мјесецом 2024. године на Главном одбору ПДП усвоји коначна политичка платформа ПДП за наредни период – пише Грмуша.

Истиче да је ПДП на платформи дијаметрално супротних политичких и вриједносних циљева побиједио на локалним изборима у Бањалуци 2020. године.

–Да вас подсјетим, обећали смо: пуно поштовање закона и процедура у Бањалуци; коришћење сваког законом дозвољеног механизма за елиминацију утицаја личности, странака и компанија повезаних са врхом актуелне власти; борбу против бруталног утицаја тајкуна на политичке и економске процесе у граду – подсјећа Грмуша.

Умјесто тога, додаје он, у Бањалуци је урађено супротно од обећаног.

-Испоручени резултати су сљедећи: кршење закона и процедура на сваком кораку (примјер: изградња дворане за потребе Тениског савеза РС); дозвола „Проинтеру“ да гради веће зграде чак и од онога што им је претходно одобравала власт СНСД у Бањалуци, као и читав низ других погодовања оваквим компанијама (бесплатно уступање спортских дворана на коришћење и слично); препуштање грађења у Бањалуци тајкунима како год да им се прохтије (примјер тзв. „рупе“ и брутално погодовање г. Младену Милановићу Каји и другим тајкунима блиским актуелној власти) – наводи Грмуша у документу упућеном Браниславу Бореновићу, Синиши Голићу, Ненаду Вуковићу и Младену Иванићу.

Каже да „с пуним правом и личном одговорношћу“ констатује да је начин на који се Град Бањалука води у претходне три године аматерски, да вријеђа достојанство сваког пристојног човјека, да је противан основним принципима владавине права и демократских пракси, те да је у суштој супротности са свим програмским опредјељењима ПДП.

-Као убјеђеном демократи, не пада ми на памет да своје ставове силом намећем било којем човјеку, а камоли органима ПДП. Но, сматрам да је вријеме да се у демократској дебати прописаној Статутом ПДП коначно дефинишу кључна политичка опредјељења, стратегија и тактика ПДП. Предуго одлажемо овај процес. Истичем то из разлога јер није више реално да на нашим састанцима највећи дио времена трошимо на јалове жалопојке о очајном стању наше партијске инфраструктуре на терену. Она неће бити поправљена док ПДП не одлучи шта је, ко је и којим путем иде – става је Грмуша.

То, како каже, директно значи да ПДП мора да донесе одлуку да ли је за политику која се три посљедње године води у Бањалуци, или је против те политике. Према његовим ријечима, ако органи ПДП одлуче да је бањалучки рецепт исправан, онда се мора промијенити одлука Главног одбора ПДП да партија нигдје не може у власт са СНСД. С друге стране, ако органи ПДП одлуче да остају при својим ранијим политикама и вриједностима, Грмуша сматра да руководству Градске управе Града Бањалука морају бити јасно предочени сљедећи захтјеви:

1.  Достављање јавности свих података и информација о изградњи спортске дворане за потребе Тениског савеза РС;

2.  Престанак свих односа са компанијама и појединцима блиским актуелној власти, односно комуникација са њима стриктно на законском минимуму;

3.  Ревизија свих издатих грађевинских дозвола и регулационих планова у задњих петнаест година;

4. Хитно усвајање Урбанистичког плана Града;

5. Хитна имплементација предизборног обећања о максимално једној накнади из јавног буџета за једног човјека/жену;

6. Хитна елиминација кадрова странака власти на нивоу Српске и БиХ из свих градских предузећа и Градске управе, односно са оних позиција које су директно везане за одлуку Градоначелника о именовању.

–У случају да ови захтјеви не буду у потпуности испоштовани у року од 30 дана од дана усвајања истих, потребно је из чланства ПДП искључити све појединце које ове захтјеве не испоштују – предлаже потпредсједник ПДП.

Руководству ПДОП обећао је 4 ствари: да неће одустати од овог захтјева, да ће га енергично заступати на свим страначким органима, да нећу дозволити да прође фебруар 2024. да се ова питања баш у оваквом облику не отворе на сједници Главног одбора и да ће, као демократа и члан ПДП остати у ПДП и у случају да већина одлучи другачије од ставова које заступа.

- Но, тражићу да у том случају свако понесе терет својих одлука. Немојте мислити да нећу знати како јасно, јавно и правно да образложим сваку одлуку која буде донесена - обећава Грмуша, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана