Грлић Радман: У Бугојну покушавају затрти идентитет Хрвата

Срна
Грлић Радман: У Бугојну покушавају затрти идентитет Хрвата

БУГОЈНО - Министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман изјавио је да се у општини Бугојно покушава затрти идентитет Хрвата и позвао локалне власти да слиједе примјер Мостара гдје су, према његовим ријечима, хрватска и бошњачка заједница равноправне.

„Након рата на сцени је покушај затирања идентитета хрватског народа овдје јер овдје више нема ни улица које се зову по Хрватима“, рекао је Грлић Радман који је у Бугојну присуствовао обиљежавању 31 године од страдања тамошњих Хрвата у рату.

Грлић Радман је са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем присуствовао миси и полагању вијенаца и паљењу свијећа за погинуле хрватске цивиле и војнике 1993. године, преносе хрватски медији.

„Надам се да ће отварање преговора БиХ с ЕУ помоћи у прихватању вриједности по којима ће се лакше суочити и с прошлошћу и кажњавањем ратних злочина, те показати пут прерастања у мултиетничке средине и мјестима попут Бугојна“, изјавио је Грлић Радман новинарима.

Човић је рекао да Хрвати за своје жртве у Бугојну још траже правду.

„Спорост правде за ове тешке злочине је разочаравајућа“, додао је Човић.

Према хрватским изворима, у нападу такозване Армије БиХ у љето 1993. убијено је 200 цивила и војника и протјерано 15.000 Хрвата, а за тијелима 15 највиших хрватских војних и политичких функционера још се трага.

Раније ове године почело је суђење за те злочине водећим ратним бошњачким војним и цивилним челницима, укључујући генерала Селму Цикотића и ратног начелника Бугојна Џевада Млаћу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана