Грлић Радман: Шмит је наградио бошњачке странке за хушкачку реторику и мржњу

Г.С.
Грлић Радман: Шмит је наградио бошњачке странке за хушкачку реторику и мржњу

МОСТАР - Хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман данас је изјавио да је Кристијан Шмит наградио бошњачке странке за хушкачку реторику, несношљивост и мржњу према Хрватима у БиХ, јер је одустао од наметања измјена политичког дијела Изборног закона.

- Република Хрватска разочарана је доношењем само парцијалног дијела измјена Изборног закона у БиХ од стране високог представника Кристијана Шмита. Такође, Влада РХ жали што се одустајањем од балансираног рјешења наградила хушкачка реторика, несношљивост и мржња према Хрватима и самом високом представнику од стране Бакира Изетбеговића, Жељка Комшића и других бошњачких представника и медија - рекао је за портал Дневник из Мостара министар Грлић Радман.

Наиме, он је додао како се притисци на Хрвате и међународну заједницу догађају с циљем даљњег изборног инжењеринга којим се наставља дискриминација Хрвата у БиХ и тиме руши Вашингтоснки и Дејтонско-паришки мировни споразум, а Федерација БиХ покушава претворити у бошњачки ентитет.

Члан хрватске Владе Грлић Радман је упозорио како је изнимно кратковидно доводити у питање Дејтонско-паришки мировни споразум и Устав БиХ, те тиме рискирати судбину земље у тренутку када се догађа руска агресија на Украјину.

Изразио је очекивање да ће Шмит ипак направити измјене којим би се очувала позиција Хрвата као конститутивног народа.

- Високи представник Шмит и наши партнери и савезници САД и вропска унија имају подршку Републике Хрватске за наставак измјена Изборног закона. При томе је важно не подлећи на непримјерене и штетне притиске из политичког Сарајева. Иначе, долазимо до ситуације да језик силе побјеђује језик разума, сурадње и компромиса, те евроатлантске будућности Босне и Херцеговине - рекао је хрватски министар иностраних послова.

Он је бошњачке политичке странке оптужио за наставак идентичних опструкција с непостизањем договора о изборној реформи због чега нису успјели разговори раније ове године одржани у Неуму, Сарајеву и Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана