Граорац: Инсистирамо да буду осуђени злочинци над Србима Јошанице

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Вијест да је Тужилаштво БиХ коначно подигло оптужницу за ратне злочине над Србима у Јошаници код Фоче против 13 лица, команданата и припадника такозване Армије БиХ, обрадовала је све који инсистирају да буду процесуирани ратни злочини, рекла је предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

Она је истакла да вјерују да ће бар једном у БиХ доћи до процеса који ће резултирати правдом за српске жртве, а не да на крају буде да су се ти "јадни старци, жене и дјеца сами поубијали...".

"Да ли старац од 90 година или најмлађа жртва, дјевојчица од двије године, заслужују да се зна ко их је мучио и убио? Да ли ми као друштво и народ можемо да вјерујемо у овоземаљску правду и зашто су морали на правди Бога да буду убијени? Зато што су били Срби!?", упитала је Граорчева.

Она је истакла да команданти и војници који су учествовали у овим злочинима морају да одговарају и да се коначно нађу иза решетака.

"Зло које се дешавало може бити побијеђено само правдом и нема будућности док не буду осуђени сви који су починили злочине над српским народом", поручила је Граорчева.

Она је додала да породице погинулих не желе ни да помисле да би и ова оптужница, као и друге прије ње, могле проћи без осуде оних који су починили наведене злочине.

"Немамо повјерење у судство БиХ, много пута се показало да смо се узалуд надали да ће правда и право побиједити и били изиграни и преварени", рекла је Граорчева.

Она је додала да породице дају шансу правосудним институцијама да ће се ова група наћи иза решетака на дугогодишњим казнама, како би након 30 година породице жртава добиле потребну сатисфакцију.

"Група од 13 оптужених је на звјерски начин убила 56 цивила из овог села, о чему ће свједочити више од 400 свједока, и бојим се да се овај процес не одужи годинама, да не дочекамо крај, односно пресуду", навела је Граорчева.

Тим тужилаца Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана