Грантове дијелили мимо правила

Маријана Миљић Бјеловук
Грантове дијелили мимо правила

БАЊАЛУКА - Кршење низа закона и других аката, незаконито запошљавање, дијељење грантова удружењима и организацијама мимо критеријума, али и неподношење извјештаја о утрошку тог новца основни су разлози зашто је Главна служба за ревизију јавног сектора локалним заједницама у Српској махом дијелила мишљење са резервом приликом контролисања њихових пословних књига за прошлу годину.

Такву оцјену добила је општина Модрича јер су чешљањем њихових књига ревизори утврдили да је радни однос на одређено вријеме за двоје запослених због привремено повећаног обима посла трајао дуже од пола године, чиме је прекршен Закон о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе. Тим законом дефинисано је да радни однос на одређено вријеме због повећаног обима посла може бити заснован најдуже до шест мјесеци у току једне године.

Ова локална заједница кршила је и Закон о јавним набавкама па је тако наставак друге фазе градње базена, те адаптација општинске зграде, али и обиљежавање хоризонталне саобраћајне сигнализације извршено без проведених поступака јавних набавки.

Поред тих замјерки утврђено је да Центар за социјални рад у тој локалној заједници нема усвојен интерни акт којим би била утврђена висина и начин остваривања права на лична примања запослених.

Ревизори су утврдили и да су грантови дијељени удружењима и организацијама без утврђених критеријума.

- Са корисницима грантова није потписиван уговор. Осим тога поједина удружења и организације који су добили тај новац нису достављали извјештаје о намјенском утрошку новца - навели су ревизори.

Исту оцјену од ревизора добила је и општина Вишеград, гдје је утврђено да сва имовина и обавезе на крају прошле године нису пописане.

- Такође износ од 417.000 који је дозначен предузећима чији је оснивач општина исказан је као субвенција, што је погрешно, јер новац, исплаћен према одлуци Скупштине општине, не представља субвенције - наведено је у ревизорском извјештају општине Вишеград.

Слично као и у Модричи десило се у Вишеграду, јер општина није донијела интерне акте за додјелу грантова удружењима и организацијама.

- Новац је дијељен удружењима и организацијама најчешће на основу појединачних захтјева, а извјештаји о реализацији пројеката нису достављани - навели су ревизори.

Ништа боље код ревизора није прошла ни Билећа, јер су и они кршили Закон о јавним набавкама.

- Набавке робе, услуга и радова у вриједности од 83.174 КМ нису обухваћене планом, нити су донесене посебне одлуке о покретању поступака набавки - стоји у ревизорском извјештају ове општине.

И ревизорски извјештај општине Сребреница пун је замјерки због пропуста. Тако су ревизори утврдили да је у тој општини лани, на одређено вријеме, због привремено повећаног обима посла, десет радника било запослено на период дужи од шест мјесеци у једној години, чиме је прекршен Закона о службеницима и намјештеницима.

- Правилником о платама и накнадама запослених у вртићу “Полетарац” Сребреница дефинисани су већи коефицијенти за обрачун плата и накнада од коефицијената прописаних посебним колективним уговором за запослене у области образовања и културе РС - навели су ревизори.

Такође утврђено је да су грантови и у Сребреници дијељени без критеријума, а општина није имала информације о утрошку тог новца.

Награђивани одборници

Ревизори су такође утврдили да су сребреничким одборницама обрачунате и исплаћене накнаде за присуствовање сједницама Скупштине општине, које нису предвиђене Законом о локалној самоуправи.

- Од марта 2017. године одборницама је, поред одборничког додатка исплаћивано додатних 100 марака за присуство сједницама, што је у супротности са Законом о локалној самоуправи - стоји у ревизорском извјештају општине Сребреница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана