У институцијама БиХ грантове дају и за окончане пројекте

Маријана Миљић Бјеловук
У институцијама БиХ грантове дају и за окончане пројекте

БАЊАЛУКА - Нетранспарентно трошење новца грађана БиХ на службена путовања, гозбу и пиће те додјела грантова за окончане пројекте, али и кршење низа других правила у институцијама на нивоу земље настављено је на сваком ћошку и у 2023. години.

У то се увјерила и Канцеларија за ревизију институција БиХ која је анализирала финансијски извјештај о извршењу буџета институција БиХ за 2023. годину на који су дали мишљење с резервом. Исту оцјену ревизори су дали и за усклађеност прописа са законима и прописима. 

На крају су због утврђених пропуста ревизори издали чак 36 препорука Савјету министара и то 13 нових и 23 поновљене. 

Када је ријеч о систему контрола, као и ранијих година уочени су исти или слични недостаци. Утврђени су пропусти у спроведеним јавним набавкама, док запошљавање радника и даље није транспарентно, а реализација капиталних издатака није на задовољавајућем нивоу. Такође, евиденција за употребу службених возила код већег броја институција пуна је пропуста.

- Наведени недостаци понављају се већ дуже и они су познати  надлежнима. Систем интерних контрола не функционише, а не предузимају се значајни кораци са циљем њиховог рјешавања - стоји у документу. 

Подсјетили су и на кашњење у усвајању буџета институција БиХ за 2023, али и подвукли да неблаговремено усвајање повећава ризик за неефективно пословање и трошење јавних средстава.

На располагању институцијама БиХ у 2023. години било је 1,398 милијарди, а тај износ обухвата и пренесени вишак прихода из претходне године од 141 милион марака. Тако су институције у 2023. години располагале са 785,08 милиона за плате и накнаде, а за те намјене утрошено је 740,93 милиона КМ. 

Ревизори су подвукли и да су и даље присутни случајеви исплате плата запосленим на радним мјестима за која платни разреди и коефицијенти нису таксативно наведени у закону, као што је члан Комисије за очување националних споменика БиХ, омбудсман за заштиту потрошача у БиХ, замјеник генералног секретара у Предсједништву БиХ. 

Имали су примједбу и на неплаћено одсуство службеника јер прописима није дефинисан максималан број година дозвољеног неплаћеног одсуства, а због чега је у институцијама БиХ присутна пракса коришћења тог одсуства дужи низ година. Због тога су поново Савјету министара савјетовали да анализира примјену прописа везаних за неплаћено одсуство службеника. 

Ту примједбама ни изблиза није крај, јер су се ревизори увјерили и у селективну примјену прописа приликом пензионисања. Тако у институцијама БиХ службеници који нису руководиоци буду пензионисани чим испуне услове, док именовани руководиоци и поред испуњених услова остају у радном ангажману. 

Ништа није урађено ни када је ријеч о досадашњој пракси да се в.д. руководилаца или замјеника руководилаца институција именују у три или више наврата на периоде по три мјесеца што је у супротности са одредбама Закона о управи. Такав случај у 2023. години утврђен је код Агенције за рад и запошљавање, Агенције за антидопинг контролу те  Управе БиХ за заштиту здравља биља. 

Имали су примједбе и на службена путовања те подвукли да је потребно јасно и недвосмислено дефинисати начин обрачуна дневница за путовања у случајевима када дневнице исплаћује друга организација или институција. 

Примједаба није поштеђена ни репрезентација на коју је лани спискано 2,59 милиона, што је за 347.413 марака више у односу на 2022. годину. 

- Реализација ових издатака није вршена адекватно јер су недостајала образложења разлога настанка трошка која би се могла довести у везу са службеним активностима и оправданошћу трошења новца -  подвукли су ревизори. 

Настављено је и ангажовање лица по уговору о дјелу иако би за тим требало посезати у хитним околностима. Тако је уговор о дјелу додјељиван за обављање послова систематизованих радних мјеста, али и за ангажовање пензионера након престанка радног односа у институцијама те возача... Због  те праксе утрошак новца за ове намјене премашује планирана средства. 

Поново су у 2023. години евидентирани проблеми успостављања и именовања управних и надзорних одбора, комисија и других тијела у институцијама на нивоу БиХ те су утврђени пропусти код додјеле грантова. Тако је, између осталог, откривено да су одређена средства додијељена за финансирање пројеката који су већ окончани. 

- Због тога се поставља питање да ли овакав начин поступања нарушава основни принцип суфинансирања, с обзиром на то да корисник средстава у периоду организовања пројекта/манифестације није имао средства институције на располагању, а накнадна додјела средстава суштински представља рефундацију трошкова - поручили су ревизори. 

Спорови 

Ревизори су током спровођења појединачних ревизија за 2023. годину извршили увид у судске спорове институција. Као институције које се истичу са највећим бројем спорова и највећим укупним износом утужених средстава су Министарство одбране и Управа за индиректно опорезивање. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана