Граничари имају проблем због новца и миграната

В. К. С.
Граничари имају проблем због новца и миграната

САРАЈЕВО - Недостатак новца условљава застоје у реализацији значајних пројеката који би требало да модернизују Граничну полицију БиХ, а проблема има и на граници на којој недостаје људства и материјално-техничких средстава.

На то је упозорено у извјештају те институције који је упућен у Парламент БиХ и о којем би ускоро требало да дискутују посланици и делегати.

Границу је дневно у просјеку надгледало 125 службеника, а рачуница указује да је један покривао око 25,5 километара простора током пет сати по смјени. С друге стране, лани су граничари могли рачунати на помоћ колега из других институција те је тако само на подручју Вишеграда ангажовано и 67 полицијских службеника Дирекције за координацију полицијских тијела и Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ.

- На основу споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе између Граничне полиције и Министарства унутрашњих послова РС као испомоћ је ангажовано 544 полицијска службеника. У складу са споразумима са полицијским снагама из ФБиХ, ангажовано је 30 службеника - наведено је у извјештају Граничне полиције за 2022. годину.

Ипак, из руководства упозоравају да и даље немају сву потребну опрему за откривање илегалних миграната и недозвољених предмета у возилима.

- Дијелови границе између граничних прелаза, који су посебно угрожени са аспекта илегалних миграција и кријумчарења, нису адекватно "покривени" сензорима нити уређајима за ноћно снимање - наведено је у документу.

Откривено је и да су лани појачавали редовне и ванредне мјере у зонама одговорности јединица које су изложене појачаном мигрантском притиску.

- На одређене дијелове због високог степена ризика прераспоређивани су службеници из других организационих јединица, повећавана је присутност у граничном појасу и коришћење материјално-техничких средстава - пише у извјештају Граничне полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана