Грајф: Доња Градина мјесто које подсјећа на најмрачније људске окрутности

Срна
Foto: Велибор Трипић

ДОЊА ГРАДИНА - Израелски стручњак за истраживање Холокауста Гидеон Грајф поручио је да је Доња Градина мјесто обиљежено великом тугом и неизбрисивом историјом и да представља тмуран подсјетник на најмрачнија људске окрутности током Другог свјетског рата.

"Стојимо на овом светом тлу, не само да се присјетимо људских живота који су трагично изгубљени, него да се и суочимо и признамо истинитости наше садашњости", рекао је Грајф, обраћајући се на обиљежавању Дана сјећања у Доњој Градини.

Он је истакао да треба сачувати сјећање на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ од 1941. до 1945. године.

Грајф је навео да је велики број посјетилаца данас дошао у Доњу Градину да ода почаст жртвама геноцида који је почињен над српским становништвом, жртвама ужасног јеврејског Холокауста и циљаног геноцида над Ромима који је почињен под режимом тзв. НДХ, уз помоћ Њемачке и Италије.

"Ови режими су подржавали и спроводили политику расне надмоћи и етничког чишћења, која је довела до незамисливих звјерстава почињених на тлу на којем стојимо", рекао је Грајф.

Он је рекао да је и данас, као и тада, важно одупријети се тиранији и угњетавању и прозвати оне који желе да искриве слику историје ради својих интереса.

Грајф је напоменуо да историјски подаци показују свирепу слику почињених злочина, те да логори нису радили независно него као дио система који је подржаван од Њемачке.

"Упркос великом броју доказа и даље постоји потреба да се ови догађаји формално препознају и признају као геноцид. У том смислу позив Њемачком савезном вијећу од Центра за друштвено-политичка исраживања Републике Српске да Њемачка званично призна геноцид мад Србиома у НДХ важан је корак у правом смијеру и мора се испратити до краја. Овај позив је и апел за правдом и да се ода почаст сјећању на жртве", рекао је Грајф.

Он сматра да се треба залагати за помирење, али не и за издају јасеновачких жртава, те да је дужност друштва да се бори против ревизионизма.

"Морамо ширити свијест о томе и бити глас стотина хиљада невино страдалих мушкараца, жена и дјеце који су брутално убијени током усташког коначног рјешења у логору Јасеновац", рекао је Грајф.

Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ од 1941. до 1945. године обиљежен је данас у Доњој Градини у присуству званичника Републике Српске и Србије.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана