Граду покушавају да отму и Соколски дом

Горан Маунага
Граду покушавају да отму и Соколски дом

Бањалука - До имовине града Бањалука у коју спада више од пет дунума земљишта и зграда Соколског дома у строгом центру града, појединци покушавају да дођу на незаконит начин, уписујући у земљишне књиге да је власник тог простора Соколско друштво.

Директор Соколског дома годинама је био функционер СДС-а Ненад Стевандић, а просторије Дома данас се издају у закуп за рад кафе-бара, ноћног клуба и томболе.

Према изводима из катастра и грунтовнице, који су у посједу "Гласа Српске", осим тога што уписи власништва у тим посједовно-земљишним књигама нису усклађени, 1,5 дунума земљишта, које је у грунтовницу уписано као општенародна имовина, коју као правни следник насљеђује град, у катастру је уписано као власништво Соколског друштва.

Тачније, од укупно 5.006 квадратних метара земљишта на мјесту гдје се налази Дом, 3.538 квадрата у грунтовници се од 1959. водило као друштвена својина с правом власништва на Соколском друштву од 1929. године.

На 1.468 квадратних метара рјешењем од 26. априла 1949. године било је уписано власништво Министарства унутрашњих послова ФНРЈ. Као правни следник то би требало да буде имовина града, међутим свих пет дунума у катастру данас се води као власништво Соколског друштва.

Према властовници, која је у посједу "Гласа Српске", 31. маја 1993. године у њу је уписана исправка носиоца права коришћења над тих 1,5 дунума. Тако је право са дотадашњег Друштва за спортску рекреацију и физичко васпитање "Партизан" пренесено на Соколско друштво.

На основу захтјева Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП), подручна јединица Бањалука, 2. августа 1999. године у властовницу је забиљежена забрана отуђења и оптерећења Соколском друштву над овом парцелом ради поништења рјешења општине Бањалука од 27. јануара 1998. године.

Град промјену уписа у земљишне књиге сматра спорном због чега је покренуо судски поступак у коме је правни заступник града Правобранилаштво РС.

Спорно је и то што је за вријеме трајања судског процеса између града и Соколског друштва на простору између Соколског дома и објекта који се изнајмљује за томболу изграђен паркинг и што је земљиште Дома дато на коришћење бизнисмену Миловану Вицановићу, који је до Дома изградио стамбено-пословни објекат.

Старјешина Соколског друштва Небојша Родић то не сматра спорним.

- На мјесту паркинга био је коров, а Вицановићу смо дозволили да користи нашу земљу приликом грађења зграде. Он се обавезао да ће нам санирати игралиште поред Соколског дома и дио тог посла већ је завршио. Судски спор јесте у току, али прије тога имовина је враћена Соколском друштву - рекао је  Родић.

Он је додао да се десет одсто Соколског дома морало изнајмити приватницима, пошто Соколско друштво живи од самофинансирања.

Проблеми

Станари улице Браће Пантић који се налазе у близини Соколског дома годинама се жале због прегласне музике, туча, турирања бијесних аутомобила и пуцњаве, који су повезани с радом "Олд кафеа" у Соколском дому. Жале се и зато што је оближње игралиште, намијењено најмлађима, претворено у паркинг. Комунална полиција је три пута затварала "Олд кафе", посљедњи пут због пуцњаве у којој су повријеђене двије особе. Тако, кажу, зграда Соколског дома, која је 1991. године валоризована као културно добро, данас има другу намјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана