Градоначелник Мостара осудио пријетеће поруке Србима и скрнављење гробља

Срна
Foto: Архива

МОСТАР- Градоначелник Мостара Марио Кордић и замјеник предсједника Градског вијећа Велибор Миливојевић посјетили су данас насеље Виховићи, гдје су на православном гробљу исписане језиве поруке и пријетње Србима, те осудили ове антицивилизацијске поруке.

Захваљујући мјештанима гнусни натписи су већ били уклоњени.

"Заједнички смо осудили овакве антицивилизацијске поступке. Будући да се слични испади појављују у посљедње вријеме немогуће је не посумњати да су у функцији `неке политике` која жели фокус пребацити са свега доброг што се у Мостару догађа. Важно је да сви пошаљемо поруку да неће успјети уношење немира", поручио је Кордић.

Он каже да је разговарао са мјештанима српске националности.

"Изразили смо опште изненађење овим инцидентом будући да живе мирним суживотом. Овај догађај није их уплашио, а у име Градске управе изразио сам подршку за све њихове потребе", додао је Кордић.

Срби из Виховића кажу да су јако уплашени након оваквих порука и да више не знају да ли су безбједни у својим кућама и у свом граду.

"Ово је језиво. Прво оскрнавити гробље, а потом оставити овакве поруке. Јасно је да ово нису поруке мртвим Србима, иако ни њима не дају мира, већ нама који живимо овдје. Јасно пише да треба побити Србе. Позивамо полицију и градске власти да нам кажу да ли смо безбједни у Мостару?", навели су узнемирени мјештани, који због безбједности нису жељели да излазе са именима у јавност.

Православно гробље у мостарском насељу Виховићи, које се налази у западном дијелу града, ноћас је оскрнављено тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке Србима и усташки симболи.

Једна од исписаних порука, уз коју је нацртано слово "У", гласи: "Српска породица од 13 чланова масовна је гробница већ ископана, бацам гранату 12 погиба, посљедњег преживјелог прободем вилама!".

Друга порука гласи: "Ми Хрвати не пијемо вина, само крви четника из Книна!". Поред ове поруке стоји потпис Хрватска Република Херцег Босна.

На улазној капији гробља исписано је "Максови месари", којима је у Другом свјетском рату командовао Вјекослав Макс Лубурић, командант логора Јасеновац и Стара Градишка, у којима су почињени стравични злочини над Србима, Јеврејима, Ромима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана