Градоначелница Сарајева тражи забрану освјетљавања Вијећнице, а ово су изузеци

Танјуг
Градоначелница Сарајева тражи забрану освјетљавања Вијећнице, а ово су изузеци

САРАЈЕВО - Након што је прошле седмице забранила освјетљавање зграде сарајевске Вијећнице израелском заставом, градоначелница Сарајева Бењамина Карић предлаже Градском вијећу доношење одлуке о обустављању свих свјетлосних пројекција на фасади овог објекта за који каже да, “осим што је национални споменик БиХ, и симбол духовне виталности и отпора”.

Карић сматра да је у посљедње вријеме потпуно занемарена њена вриједност и да је, како наводи, претворена у “у зид за оглашавање садржаја од комерцијалних до политичких”.

Изузетак од забране би, према њеном приједлогу, били: Дан опсаде Града Сарајева; Дан Града Сарајева; Дан сјећања на убијену децу у опкољеном Сарајеву; Дан сјећања на жртве геноцида у Сребреници; Дан сјећања на жртве злочина против човјечности у Приједору и његовој околини”.

Карићева каже да “Вијећницу треба оставити на миру и уживати у њеној лепоти”, пренијели су сарајевски медији.

Зграда Вијећнице је гранатирана током протеклог грађанског рата у БиХ, према оптужбама из Сарајева са положаја Војске Републике Српске, а на улазу пише: “На овом су мјесту српски злочинци у ноћи 25/26. 8. 1992. запалили Националну и универзитетску бибилиотеку Босне и Херцеговине. У пламену је нестало више од два милиона књига, часописа и докумената. Не заборавите, памтите и опомињите!”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана