Град Лукавац опструише окупљање Срба на Озрену

Срна
Град Лукавац опструише окупљање Срба на Озрену

САРАЈЕВО - Град Лукавац у Федерацији БиХ опструише изградњу објекта у Бријесници Горњој на Озрену гдје би се окупљали Срби, што је још један вид притиска на српски народ тог краја, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Ријеч је објекту старе школе у Бријесници Горњој који се намјерава преуредити за потребе одржавања манифестација на којима се окупљају протјерани Срби из озренског краја.

Из Одбора наводе да је Завичајно удружење Горња Бријесница примило допис града Лукавца, односно њихове Службе за комуналне и инпекцијске послове у којем се тражи да се хитно обуставе радови на обнови старе школе.

"У допису град Лукавац погрешно наводи да је ријеч о средствима федералног министарства. Ријеч је о средствима које је удружење добило од општина Вукосавље и Добој, као и о личним донацијама Срба", наводи се у саопштењу.

Бошњачке власти у Лукавцу, како истичу у Одбору, желе да Србима јасно ставе до знања да на Озрену не може ништа да се гради гдје би се окупљали Срби.

"Иако удружење Срба из Бријеснице средства није добио од федералног министарства, а и земљиште на којем граде је у земљишној књизи уписано у корист Србина, појединци из Лукавца су жељни демонстрирања силе над Србима, којима су муслимани 1995. све срушили и попалили", додаје се у саопштењу.

Из Одбора подсјећају да је у мјесној заједници Бријесница Горња живјело 560 Срба и ниједан муслиман, а данас ту не живи ниједан Србин.

"Муџахедини су поубијали све Србе које су нашли 1995. године. Муслиманска војска је у Бријесници Горњој попалила 160 кућа и око 300 помоћних објеката", напомињу из Одбора.

Такође, додају, у протекле двије године су стални инциденти на подручју Озрена, а на молитвиштву у Бријесници Горњој непозната лица су два пута заредом рушила крст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана