Грабовац: Привести правди Чаушевића и Одобашића због злочина у Броду

Срна
Грабовац: Привести правди Чаушевића и Одобашића због злочина у Броду

БАЊАЛУКА - Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац изјавио је Срни да је неприхватљиво што још нико није одговарао за ратне злочине над Србима у Броду, истичући да породице погинулих захтијевају да БиХ буду изручени Нијаз Чаушевић и Дедо Одобашић.

-Упркос бројним доказима, масовним српским гробницама, логорима и изјавама свједока - Тужилаштво и Суд БиХ годинама опструишу процесуирање ратних злочина почињених над Србима у Броду - рекао је Грабовац поводом обиљежавања 32 године од агресије Хрватске војске на општину Брод.

Грабовац је нагласио да породице погинулих траже да у Хрватској буде ухапшен и БиХ буде изручен Нијаз Чаушевић звани "Медо", против којег је Окружно јавно тужилаштво у Добоју подигло оптужницу за ратне злочине у Броду.

-Тражимо да власти Шведске одмах БиХ изруче Деду Одобашића, који је у овој земљи ухапшен због почињених ратних злочина над Србима у Броду - рекао је Грабовац и напоменуо да је неприхватљиво да и након три деценије нико од хрватских ратних војних и политичких званичника још није одговарао за ратне злочине почињене над Србима у Броду.

Грабовац је закључио да ратни злочин никада не застаријева, те да породице погинулих и несталих никада неће одустати од захтјева да лицу правде буду приведени сви наредбодавци и извршиоци ратних злочина над Србима у Броду.

У Броду се данас обиљежава 32 година од агресије Хрватске на ову општину, што је представљало увод за најсвирепије злочине који су се догодили на том подручју и почетак рата у БиХ.

Агресију су извршили регуларна Хрватска војска и паравојне оружане Формације из Хрватске, потпомогнуте оружаним паравојним Формацијама Хрвата и муслимана из тадашње општине Босански Брод.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, према Интерполовој потјерници и да се чека његова екстрадиција, речено је раније Срни у МУП-у.

У оптужници је наведено да је Одобашић у згради Скупштине општине тадашњег Босанског Брода злостављао српског цивила након што су га мучили и претукли припадници Хрватског вијећа одбране.

Окружни суд у Добоју, на приједлог тужилаштва, издао је наредбу Министарству безбједности у Савјету министара - Интерпол у Сарајеву да се обнови међународна црвена потјерница против Нијаза Чаушевића званог Медо из Славонског Брода, оптуженог за ратне злочине против цивилног становништва 1992. године у Броду, потврђено је Срни у добојском Окружном јавном тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана