Грабовац: Институције у БиХ да траже од Хрватске хапшење и изручење Чаушевића

Срна
Foto: РТРС

БАНЈАЛУКА - Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац сматра поразом демократије и правде ЕУ то што њене чланице - Хрватска и Шведска још нису изручиле БиХ Нијаза Чаушевића и Деду Одобашића, оптужене за ратне злочине над Србима у Броду.

”Апелујемо на надлежне институције у БиХ да у што краћем року контактирају хрватске власти и да траже да у Хрватској буде ухапшен и БиХ буде изручен Нијаз Чаушевић звани Медо, против којег је Окружно јавно тужилаштво у Добоју подигло оптужницу за ратне злочине у Броду”, рекао је Грабовац Срни.

Он је истакао да породице погинулих из Брода траже да власти Шведске одмах изруче Деду Одобашића БиХ, који је у овој земљи ухапшен због почињених ратних злочина над Србима у Броду.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, према Интерполовој потјерници, те да се чека његова екстрадиција, речено је раније Срни у МУП-у.

У оптужници је наведено да је Одобашић у згради Скупштине општине, тадашњег Босанског Брода, злостављао српског цивила након што су га мучили и претукли припадници Хрватског вијећа одбране.

Окружни суд у Добоју, на приједлог тужилаштва, издао је наредбу Министарству безбједности у Савјету министара

- Интерпол у Сарајеву да буде обновљена међународна црвена потјерница против Нијаза Чаушевића званог Медо из Славонског Брода, оптуженог за ратне злочине против цивилног становништва 1992. године у Броду, потврђено је Срни у добојском Окружном јавном тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана